Most éppen itt vagy:
»
»
»
4D ultrahang, a babamozi

4D ultrahang, a babamozi

Az ultrahang olyan mechanikai rezgés, amelynek frekvenciája 20 kHz és 100 MHz között mozog. Az ultrahangot a gyógyászat számos területén alkalmazzák betegségek feltárására, ugyanakkor a a nőgyógyászat és a szülészet számára is nélkülözhetetlen.

Hazánkban a terhesség során 4 kötelező ultrahang vizsgálaton kell részt vennie a kismamának, amelynek során ellenőrzik, hogy a magzat korának megfelelően fejlődik-e. Rendellenességek esetén további vizsgálatokat rendelhetnek el.

Az első ultrahangos vizsgálatra a 12. héten kerül sor, ekkor már láthatóvá válnak a baba ujjpercei és minden fontosabb szerve, és kiszűrhetőek a kóros elváltozások.  Az első trimeszterben kiszűrhető például a Down-kór, a végtaghiányok, vagy a súlyos szívproblémák. A második trimeszterben felderíthetők ultrahanggal a végtagdeformitások, agyfejlődési problémák, kisebb szívfejlődési rendellenességek. A harmadik trimeszterben végzett ultrahang vizsgálatok képet adnak a magzat méhen belüli elhelyezkedéséről, segítenek a születési súly meghatározásában, és a magzatvíz vizsgálatában.

Mi is az a 4D ultrahang?

A gyógyászatban a hagyományos, 2D-s ultrahangot alkalmazzák, mely a magzat testének egyetlen metszetét ábrázolja. Ha ugyanezeket a hanghullámokat modern számítógépes technikával egészítjük ki, térbeli, 3D-s képet kapunk, ami már nagyban hasonlít egy fényképhez. A 4D ultrahang pedig térbeli „háromdimenziós” képet ad, valós időben (ez a negyedik dimenzió…). A 4D-s ultrahang segítségével másodpercenként többször frissített mozgóképet kapunk, amelyen pontosan láthatók a baba mozgásai, testhelyzete, arckifejezése.

Napjainkban elterjedt, és divatos a 4D ultrahang, mely valóságos és gyönyörű képet ad a méhben fejlődő magzatról. Itt találkozik igazán először a szülő a kisbabával, és az ultrahang kép részletessége miatt egy-egy arcvonás, gesztus már ilyenkor is felismerhető, sokszor még az is látszik, hogy kire hasonlít a baba. Sok szülő számára megnyugtatás jelent, hogy látják, minden rendben van, és egy erősebb kötelék alakul ki a babával, miután szinte megelevenedik a pocaklakó. Az apukák számára is ez egy új élmény, hiszen a 2D-s képekből nem sokat lehet felismerni.

Hogy mikortól érdemes 4D ultrahangra menni, elég eltérőek a vélemények. Általában már a 12. terhességi héttől készíthetőek felvételek, és a 18-20.-ik hétig egész alakos képet lehet készíteni a babáról. Később már kevesebbet mozognak, nem férnek el egészben a képernyőre, de pl. a 26. héttől már részletgazdag kép készíthető az arcukról. A magzat nemének meghatározására már a 14. héttől van esély, de a 16. héttől már nagyobb eséllyel megállapítható.

A 4D ultrahang vizsgálat során fénykép és videó is készül, így otthon is visszanézhető, megosztható az élmény a családdal is. A költséges vizsgálatot többnyire magánrendelőkben vehetjük igénybe, és itt elsősorban nem az orvosi vizsgálat, a genetikai problémák kizárása a cél, hanem a szülők számára egy óriási élmény, és egy örök emlék lesz.

 

Grósz Magdolna

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés