Most éppen itt vagy:
»
»
»
Az átváltozás (26-32. nap)

Az átváltozás (26-32. nap)

„Minden kismama gyönyörű festmény lesz, és minden kispapa egyszerű ábra” – Katherine Wittemore írónő így próbálta kifejezni, hogy a férfi és a nő mennyire különböző a változások hatására.
Bár a terhességnek még nincsenek szemmel látható jelei, a nő mégis tudatában van annak, hogy gyermeket hord a szíve alatt.

A második hónap kezdetén az embrió éppen a nagy fejlődési és növekedési szakasz közepén van. Legfontosabb jellemzői nem az embrió külső változásai, mégis ekkor látjuk először a képeken meghatóan emberi alakját, és rögtön szívünkbe is zárjuk ezt a csodálatos látványt.
A belülről fejlődő embrió a 28. napon jellegzetes, parányi vesszőre emlékeztető C alakot ölt. Már helyén van a szíve és az agya, s bár egyelőre mindkettő kezdetleges, rohamtempóban igyekeznek bonyolultabb, több feladat ellátására is képes szervvé fejlődni. A megnagyobbodott felső rész olyan, akár a biztosítótű zárrésze. Benne pedig vastagszik az agy, amely újabb alegységeket épít ki. Annak ellenére, hogy az embrió még mindig meglehetősen jellegtelen, megjelentek a feji rész alsó részén a redők. Mindegyik redő rácsatlakozott egy nagyobb artériára és egy agyidegre, és mindegyik redőben van egy csőszerű sejtcsoport, amelyből az arccsontok képződnek. A képződményekben meg van minden, ami alapvetően szükséges a halláshoz, a beszédhez, a légzéshez, az evéshez és a mimikához. A koponya közelében, a tányérszerű sejtek megvastagodásával a két szem is alakulni kezd.

A rizsszem nagyságú embrió úgy úszkál, mint egy összetekeredett csikóhal valami aprócska tengerben. A placenta hűen követi őt, és szorgalmasan szállítja a tápanyagokat, az oxigént, s távolítja el a salakanyagokat.

Forrás: A Csodálatos utazás: a fogantatástól a születésig c. könyv

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés