Most éppen itt vagy:
»
»
»
Megdobban a szív (21-25. nap)

Megdobban a szív (21-25. nap)

Az embrió és a peteburok növekedésével együtt nő a szomiták száma is, mostanra már tizenkét pár van belőlük – lassacskán kialakul a gerincoszlop. A szomiták körülzárják az idegcső azonos részeit. Így létrejön az a zárt terület, ahol a gerincvelő feszül majd. Közvetlenül a legfelső szomitapár felett, az idegcső mindkét oldalán megvastagodott korongok jelennek meg – ezekből lesznek a szemek. A fül sejtjei is előtűnnek, bár nekik még ki kell alakítaniuk az új, megfelelő struktúrát. A külső idegsejtek a feji rész alsó oldalán gyűlnek össze – belőlük lesz a koponya és az arc.

A legfigyelemreméltóbb változás az, hogy a két félhold alakú szerv egyetlen „S” alakú csővé olvadt össze, a felső rész pumpálni, míg az alsó szakasz szivattyúzni kezd. Három héttel a megtermékenyítés után a kezdetleges érrendszer óránként még csak egyszer keringeti körbe a vért, de az emberi szív megdobbant.

Mostanra a legtöbb várandós kismama sejti vagy tudja, hogy gyermeket vár, mert elmaradt a menstruációja, illetve más hormonális változásokat élt át, amitől izgatott vagy émelyeg. Az első hónap végére az embrió határozottan úgy fest, mint egy gerinces – nagy, gumószerű fej, ívelt hát, megnyúlt far. Megvannak az alapjai a szívnek, az agynak, a gerincnek és az érzékszerveknek, sőt ezek immár működnek is, jóllehet maguk a szervek még egyáltalán nem alakultak ki. A csőszerű szív is szabályosan verve pumpál át folyadékot a testen, de ez még nem igazi keringés, hiszen a véredények jó része ezután alakul majd ki. Csak napok kérdése, és az emésztőtraktust borító sejtek különböző szervekké kezdenek átalakulni, belőlük lesz a máj, a tüdő, a gyomor és a hasnyálmirigy.

Forrás: A Csodálatos utazás: a fogantatástól a születésig c. könyv

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés