Most éppen itt vagy:
»
»
»
Terhesség kánikulában

Terhesség kánikulában

A nyári hőség mindenki számára megterhelő, de a várandós kismamák számára sokkal melegebbnek is tűnik, mint amilyen az valójában. A várandósok testhőmérséklete egy kicsit magasabb is a normálisnál, így őket jobban megviseli a hőmérséklet emelkedése.

A magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti szervezetünket, izzadunk, szaporább lesz a pulzusunk, a légzésünk. Gyakran előfordul fáradékonyság, szédülés, gyengeség, komoly esetben ájulás is felléphet. A legfontosabb teendő a nagy melegben a túlhevülés és a folyadékvesztés elkerülése.

Mit tehetünk, hogy jobban viseljük a meleget?

  • Ha megtehetjük, ne tartózkodjunk a szabadban délelőtt 10 és délután 4 között. A kismamák különösen próbálják a halaszthatatlan elintéznivalókat, bevásárlást a reggeli órákra időzíteni.
  • A kismama a kánikulában jobban elfárad, emiatt kimerültebb, ingerlékenyebb lehet. Figyeljen a teste jelzéseire, pihenjen többször napközben. Ne akarjon mindent egyszerre elvégezni, ebben a melegben a tűzhely mellett álldogálni sincs kedve senkinek, inkább rendeljen ebédet.
  • A lakást besötétítéssel, ventillátorral, klímával tudjuk kellemes hőmérsékletűen tartani. Ha tehetjük, napközben többször frissítsük fel magunkat zuhannyal, de az arc bevizezésével vagy nedves törlőkendővel is felfrissíthetjük magunkat.
  • Öltözetünk legyen könnyű, szellős, természetes anyagú és világos színű. Védjük fejünket kalappal, kendővel, és ne felejtsük el a napszemüveget és a napvédő krémet.
  • 10 és 16 óra között semmiképpen ne napozzunk, a várandós anyukák óvják a magzatot is az erős sugárzástól, napozáskor fedjék le a hasukat. Ne felejtsük, hogy a kismamák bőre sokkal érzékenyebb, könnyebben leég.
  • Az izzadással elveszített folyadékot pótolni kell! Erre a legjobb a víz, vagy bármilyen cukor- és szénsavmentes ital. Naponta legalább 3 liter folyadékot fogyasszunk. Az étkezésben is inkább a könnyű ételeket, salátákat, lédús gyümölcsöket válasszuk.
  • Használjuk ki az esti hűvös levegőt, tegyünk egy kellemes sétát.

A tanácsok betartásával és odafigyeléssel elviselhetőbbé tehetjük a kánikulát is! Ha az óvintézkedések ellenére bármilyen kellemetlen tünetet tapasztalna a kismama, beszélje meg orvosával, védőnőjével!

 

Grósz Magdolna

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés