Most éppen itt vagy:
»
»
»
A baba arca és más fontosabb szervek (41-50. nap)

A baba arca és más fontosabb szervek (41-50. nap)

Az új formák naponta szülnek még újabbakat. Most az arcvonások gyors kialakulásán van a sor. Az orrüreg mellett megjelenik egy vágás – az alsó állkapocs és az első ajak első jele. Egy-két nap múlva összeér az eddig egymástól elkülönülten fejlődő, szimmetrikus alsó és felső állkapocs. Két nappal ezután a fogak és az arcizmok kezdenek el növekedni a jól fejlett állkapocsban, az elcsökevényesedett kopoltyú pedig visszahúzódik. Apró szövethalmok bújnak ki ott, ahol a fül külső részének tekervényes ösvényei fejlődnek. Érzékeink közül elsőként a hallás jelzi, hogy nem vagyunk egyedül.

A szem színe is ekkor kezd kialakulni, majd huszonnégy órán belül a test legkifinomultabb izmai, a szemmozgató izmok is fejlődésnek indulnak. Az emberi szem hihetetlenül hitetlenül bonyolult szerkezet. a szaruhártyának és a lencséknek tökéletesen átlátszónak és megfelelő tengelyűnek kell lenniük, hogy a fénynek utat engedjenek a retinához. Ugyanakkor a milliónyi fényérzékeny sejtet tartalmazó retinának jó irányba kell állnia, hogy a vizuális jeleket képes legyen befogadni, és az agy megfelelő részébe továbbítani. Az agy szaglóközpontjához idegrostok csatlakoznak, utat keresve a szagláshoz. Ugyanakkor a szív pumpáló kamrákat alakít ki, míg a máj hozzáfog új feladatához, és új vérsejteket állít elő a peteburok anyagából, s az szép lassan elsorvad. A vér olyan sokféle anyagot szállít és olyan sokféle feladatot lát el, hogy felsorolni is nehéz lenne. A legfőbb feladata persze az, hogy oxigént és tápanyagokat jutasson a test minden részébe, illetve elszállítsa a salakanyagokat.

A kilenc hónap alatt összesen három, egymás után kifejlődő veseszerű képződmény látja el a vértisztítás feladatát. Közülük az utolsó, a végleges forma a harmadik hónapban alakul ki. A vesék már a méhben elérik kifejlett állapotukat, és az elsők között kell „életre kelniük” a születéskor.

Az embrió még mindig csupán 1,3 centiméter hosszú, és könnyebb, mint egy iratkapocs, de kezdetleges ujjakat növeszt, sőt a retinájában is vannak idegsejtek. Kialakulnak az íny és a fül félkör alakú csatornái. Az emlőmirigyek fejlődésének előfutáraként mindkét nem esetében megjelennek a tejcsatornák, a fiúknál pedig a pénisz is most kezd kialakulni. Ahogy a porcok és a csontok az egész testben megnyúlnak, felismerhetővé válik a lábfej és a boka.

Forrás: A Csodálatos utazás: a fogantatástól a születésig c. könyv

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Memo Baby
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés