Most éppen itt vagy:
»
»
»
A Mozgolódás (9-10. hét)

A Mozgolódás (9-10. hét)

Vitathatatlan, hogy a magzat eddigi fejlődése és növekedése egészen káprázatos volt, de semmi jelét nem adta annak, hogy önálló mozgást végezne. Az egykori sejthalmaz különálló szerveket, izmokat, rendszereket növesztett, és mindegyik képes ellátni a maga feladatát. Mostantól az lesz csodálatos, ahogyan ezek a részek újraegyesülnek, egészet alkotnak, a folyamat pedig már előrevetíti azt a napot, amikor az újszülött végül elhagyja az anya védelmező, ölelő testét, és képes lesz önmagáról gondoskodni.

A nyolcadik héttől kezdődően a magzat fokozatosan mozgolódni kezd, mint aki éppen mély álomból ébred. Annak ellenére, hogy alig három centiméter hosszú, már be tudja hajlítani a könyökét, és ökölbe tudja szorítani a kezét.

A második hónapban az egyik leglátványosabb változás a magzat alakjában következik be. A fejtartás magasabb, a hát egyenesebb, a hasüreg zártabb. A csontozat és az izomzat elképesztő tempóban fejlődik, és a test kiegyenesedésével együtt a belső szervek, amelyek az eddigi rohamos növekedésük miatt nem tudtak összezáródni, és kitüremkedtek, most a köldökzsinór közelében fokozatosan visszabújnak a testüregbe. Ekkor sztetoszkóppal már észlelhető a magzat pulzusa. A kisfiúknál már ekkor felismerhető az apró péniszkezdemény, de a kislányoknál csupán egy héttel később mutatkoznak meg a nemi szervek. Az idegrendszer és az izomzat összekapcsolódásának előrehaladásával a baba kezd kimondottan az őt érő ingerekre reagálni. A két szemhéj és a két tenyér bezárul.

Egyre több szerv éri el azt a fejlettségi fokot, hogy hozzálásson életre szóló feladatához, vagy, hogy bekapcsolódjék a rendszerbe. A test teljes rendszerét, tehát az anyagcserét irányító pajzsmirigy is aktiválódik, csakúgy, mint az emésztő enzimeket termelő hasnyálmirigy. A csontok egyre több helyen kialakulnak, például az újjakban és a lábujjakban, üregeikben pedig beindul a vérsejttermelés, ami először a peteburok, később pedig a más és a vese feladata. A kilencedik hét óta a háromszorosára nőtt az izmok és idegek közötti kapcsolatok száma. A szemek előre és a fülek felfelé vándorlása még sokkal emberibbé teszi a magzat arcát, amely most már – a test több más részéhez hasonlóan – érzékennyé vált az érintésre. Kialakulnak a maradandó fogak első kezdeményei. A magzat növekedésének mértéke igen jelentős: „ülő helyzetben” már valamivel hosszabb, mint öt centiméter, míg súlya eléri a 75 grammot. Most, hogy a test alsó része gyorsabban nő, mint a fej, és a belek is teljesen visszahúzódtak a test belsejébe, a magzat arányaiban is egyre inkább hasonlít a leendő újszülöttre.

Forrás: A Csodálatos utazás: a fogantatástól a születésig c. könyv

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Memo Baby
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés