Most éppen itt vagy:
»
»
»
A testalkat (51-56. nap)

A testalkat (51-56. nap)

Az elkövetkező időszakban az alsó és a mellső végtagok kezdeményei igen gyors tempóban fejlődnek, mégpedig úgy, hogy a kar mindig néhány nappal a láb előtt jár. Ez már előrevetít egy későbbi viselkedési mintát. A kezek most már jól elkülönültek, az ujjak is felismerhetőek. A karok könyökben behajlanak. Az ujjkezdemények már a hatodik héten megjelennek, amikor a magzat csak 1,27 centiméter hosszúságú. Egy héttel később már minden ujjacska kinőtt bár formájuk nem végleges. Az elkövetkező hetekben legyezőszerűen szétterülnek, és a baba elkezdi nyitogatni-csukogatni az ujjait. Az ujjak végére köröm nő, és a hüvelykujj szembefordul a többivel. Apró barázdák jelennek meg az ujjbegyeken, amelyek először a fogást segítik, majd később a tapintásban lesz fontos szerepük.

Néhány nap múlva porcok helyett már csontokat találunk a vállakban, a karokban és a lábakban éppúgy, mint az állkapcsokban és a törzs néhány más részében is. A csontok igen szorgos szövetek, és a legtöbbjük a lábfejekben található: mindkettőben huszonhat darab van, erős, nyúlós izomrostszalagokkal összekötve. A baba lábfeje kezdetben még csupán a lábkezdemény végénél lévő lapátszerű képződmény. A 13. hétre már a lábujjak és a sarok is jól felismerhetővé válnak, és a csontok is a helyükre kerültek.

A nyakizmok megjelenésével az embrió kissé megemeli nagyra nőtt fejét, és az eddig zárt C alak megnyúlik. Megkezdődik az egyre növekvő agy vérellátását biztosító fő érhálózat kialakulása is, mégpedig a szem felett, közel a halántékhoz.

Bár tetőtől talpig mindössze három centiméter a hossza és a súlya is csupán egygrammnyi, az embrió mégis csaknem teljesen kész. A test minden rendszere a helyére került, és minden részletében kidolgozott. A szervezet többé-kevésbé kiteljesedett. A szájban már az ízlelőbimbók fejlődnek, és megjelenik a szívet és a tüdőt a belektől elválasztó rekeszizom is. Bár a magzat szívének energiatermelése csupán egyötöde a felnőtt szívének, feladatát máris tökéletesen ellátja. A tüdőnek lebenyei vannak, amelyeket ezerfelé ágazó, sűrű csőrendszer sző át.

A szervezet hosszú és csodálatos utat járt be, amíg ide eljutott. A test milliárdnyi apróbb és nagyobb alkotóeleme – sejtek, szövetek, szervek, rendszerek – mind kialakult. Mostantól majd azon dolgoznak, hogy egymással szorosan összefüggő, integrált egészet – egy életre kelő emberi magzatot alkossanak.

Forrás: A Csodálatos utazás: a fogantatástól a születésig c. könyv

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés