Most éppen itt vagy:
»
»
»
Felkészülés a jövőre (4. hónap)

Felkészülés a jövőre (4. hónap)

Az izmok, a csontok, az agy és a gének. A második harmadidőszak kezdetén változás történik a magzat feladatainak fontossági sorrendjében: eddig a gyors fejlődésé volt az elsőbbség, mostantól a gyors növekedés a cél. A negyedik hónapban az „ülő” helyzetben mért hossza majdnem a kétszeresére nő, míg súlya megnégyszereződik, elérve a 12 dekagrammot.

Miután a hólyagcsíra először megtapadt a méh falán, majd rácsatlakozott az anya vérkeringésére, elindította a differenciálódás és fejlődés folyamatát. Most a növekedés megkezdése válik különösen sürgős feladattá. És ugyanolyan sürgősség válik egy jobb testhelyzet kialakítása is. A magzat eddig összegömbölyödve fejlődött, túlméretezett fejét a mellkasára hajtotta. A felegyenesedett ember első jele az, hogy a test hirtelen megnyúlik, és a fej arányaiban kisebb lesz. A megemelt fejet a nyak – és hátizmok tartják, amik azután fejlődnek ki, hogy a hátgerinc csontjai – a bordák – és a vállak összekapcsolódnak és megkeményednek. A lábak is gyorsan nőnek, de a törzs és a karok nem. Noha a fej már kevésbé domináns, elsőségét tovább növeli. Az előagy felszíne – az agykéreg, amely az értelem, a motorikus mozgások és a memória bölcsője – ráncokkal és redőkkel lesz teli, s ezzel megnöveli a hasznos felület nagyságát.

Megjelennek az agy további, felszín alatt meghúzódó részei is, de egyenlőre fejletlenebbek. Ezek irányítják majd az érzelmeket, az éhséget, a szexuális irányultságot, az egyensúlyt és egyéb alapimpulzusokat. Mindeközben a baba nemcsak saját, hanem a génjei jövőjére is készül. A lányokban a petevezetékek, a „kiegészítő” nemi szervek azokból a csövekből alakulnak ki, amiket a később elkorcsosuló első kezdetleges vesék hagytak hátra. A méh és a hüvely összekapcsolódik, bár a hüvelyt átmenetileg egy nagyobb sejtcsoport tölti ki.

A magzat bőre ekkor még vékony, laza és ráncos, de az ujjak és lábujjak végén apró barázdák, bőrfodorszál – rajzolatok jelennek meg – ez az ujjnyomat. Ami annyira egyedi, hogy nincs két olyan ember – még az egypetéjű ikrek sem -, akiknél a mintázat megegyezne.
Forrás: A Csodálatos utazás: a fogantatástól a születésig c. könyv

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés