Most éppen itt vagy:
»
»
»
Függetlenség és személyiség (11-13. hét)

Függetlenség és személyiség (11-13. hét)

A magzat fejlődése versenyfutás az idővel. a test felépítésével, a rendszerek működésének tökéletesítésével és a szervezetnek a méhen kívüli életre történő felkészítésével még a szülés előtt el kell készülni. A végcél a függetlenség. Ennek jegyében az anya és a placenta által végzett feladatok fokozatosan „házon belülre” kerülnek. A légcső, a tüdő, a gyomor, a máj, a hasnyálmirigy és a belek már mind csak egy lépésnyire vannak végső formájuktól és feladataiktól. Bár a fertőzések elkerülése érdekében továbbra is az anya keringése a fő táplálék- és salakanyag-szállító rendszer, most már a magzat saját vérellátó rendszere is besegít. A hasnyálmirigy megkezdi az inzulin termelését, ami lebontja a cukrot és a keményítőt. A belek belső falán mikroszkopikus méretű kitüremkedések jelennek meg, így jelentősen megnövekszik a vér által szállított tápanyagok felvételére alkalmas felület. Végül az összes kitüremkedést egyenként háromezer sejt borítja, a belek hossza közel tíz méter lesz, és húszmillió mirigy ontja az emésztőenzimeket a testbe, hogy képes legyen emészteni.

Ezzel párhuzamosan a szájban is fontos változások mennek végbe. Az állkapcsok lassan, de biztosan megkeményednek, azaz megcsontosodnak, és a leendő tejfogak is beágyazódnak. A gégecsőben található hangszalagok is kezdenek kialakulni, bár a 6,3 centiméter hosszú és 1 dekányi súlyú magzat még legalább fél évig nem jut levegőhöz, amely megrezegtethetné és megszólaltathatná a hangszalagjait.

Az első harmadidőszak végére a magzat valamennyi nagyobb rendszere kifejlődött. Már nem várható új szerv kialakulása, a meglévők pedig azzal töltik a következő hat hónapot, hogy elérjék végső formájukat és méretüket, mivel ez a baba életben maradásának feltétele. Formailag a magzat tulajdonképpen készen áll, a szervezet megfelelően működik, attól azonban még igen messze van, hogy önállóan is megállja a helyét a világban.

A baba mozdulatai már tudatosabbak, mint korábban, és olyan létfontosságú jövőbeli tevékenységeket jeleznek előre, mint a légzés vagy az evés. Mostanra a szemek is közelebb kerültek egymáshoz és az orrhoz, ahol közben kifejlődött az orrnyereg. A legérdekesebb azonban az egyéniség alapjainak megjelenése. A magzat még nincs tudatánál, de egyénisége kezd felszínre törni.

 

Forrás: A Csodálatos utazás: a fogantatástól a születésig c. könyv

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Memo Baby
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés