Most éppen itt vagy:
»
»
»
Apa csak egy van!?

Apa csak egy van!?

Az apaság intézménye nem merül ki csupán a gyermeknemzésben – ennél jóval több és összetettebb: az életre szóló érzelmi kötődésen túl a férfi számára voltaképpen egy fontos szerep, identitás, feladat, kihívás és lehetőség is egyszerre. Probléma akkor merülhet fel, ha felvetődik a gyanú, hogy a gyermek biológiai apja esetleg nem azonos az őt nevelő apával…

Sok leendő apuka fejében foganhat meg a kérdés – akár környezete hatására, akár másoktól függetlenül a benne felmerülő kétségek miatt -, ha kedvese áldott állapotba kerül, hogy valóban övé a gyerek. A partnereiket gyakran váltogató hölgyek is elbizonytalanodhatnak, amikor pozitívra vált a terhességi teszt, hogy vajon ki lehet a gyerek apja. A családi drámák többnyire teljesen váratlanul bontakoznak ki, és sok esetben nem maradnak meg a Család belügye szintjén, hanem a nyilvánosság előtt zajlanak, ezzel még inkább megnehezítve a gyakran már- már tragikomédiába fajuló történetben szereplő személyek helyzetét. A kínzó kérdésekre az eddig csak krimikben és orvosi filmekben látott laborvizsgálatok adhatják meg a választ, melyeket ma már bárki igénybe vehet. Az ún. apasági vagy DNS teszt segítségével az apa személye teljes bizonyossággal megállapítható vagy kizárható.

Megkérdőjelezett apaság – Globális kitekintés

Nemrégiben egész Nagy- Britannia megdöbbent, mikor kiderült, Károly herceg nem éppen közkedvelt felesége, Camilla azt követelte menyétől, hogy Katalin hercegnő apasági teszttel bizonyítsa be minden kétséget kizáróan, hogy Vilmos valóban a pár hónapos gyermek, George Alexander Louis herceg apja. Egy bennfentes informátor szerint Camilla azért ragaszkodik a DNS vizsgálathoz, mert irigy és féltékeny Katalinra, akit a szülés óta még többen kedvelnek világszerte. Nos, Károly herceg felesége döbbenetes gyanúsításával is csak újabb rekordot állított fel a népszerűtlenség tekintetében azóta, hogy férje korábban pont vele csalta a Szívek Királynőjét, Dianat. Camilla felháborító viselkedése bizonyára a fiatalabb herceget, Harryt is megviselte, hiszen sokáig az is vitatott volt, hogy valóban Károly herceg fia- e, vagy a vér szerinti apja a lovaspólós James Hewitt, kinek viszonya volt Diana hercegnővel. Ám egy 2005-ben elvégzett teszt pontot tett az ügy végére bebizonyítva, hogy Károly az apja.

Egy 2003- as német közlemény szerint a világon a gyermekek 18- 22%- nak (azaz átlag minden ötödiknek) más a biológiai apja, mint aki az anyakönyvi kivonaton fel van tüntetve. Míg egy két évvel későbbi, a brit John Moores University kutatói által nemzetközi adatok alapján készült felmérésből már az derül ki, hogy a világon átlagosan minden 25. férfi nevel olyan gyereket, akihez biológiailag nincs köze. A vélemények megoszlanak, azonban fontos leszögeznünk, hogy kimondottan apaságra vonatkozó, átfogó felmérés egy országban sem készült, mert a szakértők úgy vélik, túlontúl nagy lelki feszültséget generálna egy ilyen jellegű kutatásban részt vevő családok tagjainak. Az apaságra vonatkozó információkhoz a genetikus kutatók általában más vizsgálatok során jutnak, például ha vércsoportkutatásba vonnak be teljes családokat, mintegy „pluszadatként” a célból, hogy felderítsék az öröklődő betegségeket, hajlamokat, melyekre a vér szerinti apaság lényeges információval szolgálhat. Bizonyos esetekben ugyanis az utód teljes életmódját meghatározhatja, ha tudatában van a biológiai apja révén öröklött vagy örökölhető betegség(ek)ről.

Az USA- ban és Angliában az utóbbi években megsokszorozódott az apasági tesztet végzők száma, ami feltehetően annak köszönhető, hogy az erre a célra használt mintavételi eszköz (egy borítékkal együtt, kecsesen dobozkába csomagolva) a terhességi tesztekhez hasonlóan drogériákból is beszerezhető. Otthon leveszik a DNS mintát, kitöltik a papírokat, befizetik a vizsgálat árát, majd beküldik a labor címére, végül megkapják az eredményt. Ez nálunk is így zajlik, annyi különbséggel, hogy az eszköz nem drogériákban illetve gyógyszertárakban, hanem humándiagnosztikával foglalkozó irodától – például telefonon – rendelhető meg.

Hazai körkép

Egyes statisztikák szerint Magyarországon a családban született gyermekek 10- 15 százaléka nem a férjtől származik. Dr. Bezzegh Attila orvos, orvosi laboratóriumi diagnosztika és mikrobiológia szakorvosa szerint elképzelhető, hogy ez az arány közel áll a valósághoz, valójában erről nincsenek hivatalosan adatok. „Évente kb. 1100-1300 DNS alapú apasági vizsgálat történik, de a páciensek száma folyamatosan nő. Ennél egy nagyságrenddel nagyobb az apasági vélelem megállapítására vagy megdöntésére irányuló perek száma: évente átlagban háromezer apasági per zajlik itthon” – állítja a szakértő. A közelmúltig csak kevéssé megbízható módszerek alapján tudták bizonyítani vagy elvetni az apaságot, de ma már bárki kérhet genetikai vizsgálatot egy ún. humándiagnosztikával foglalkozó laboratórium közreműködésével, melyből egyértelműen kiderül a vérrokonság megléte, illetve annak hiánya.

Egyszóval bárki… De vajon kiket izgat leginkább a kérdés? „Nem ritka az, hogy az érdekeltek környezete veti fel a kérdést, hogy a férfi és a gyermek között létezik- e tényleges biológiai kapcsolat. A brit uralkodói családban történtek nem egyediek, ugyanis leggyakrabban valóban a fiukért aggódó nagymamajelöltek, vagyis az anyósok kezdeményezésére kerül sor apasági vizsgálatra, akik úgy látják, a gyerek egyáltalán nem hasonlít a fiukra, és tudatosan kezdenek neki az aknamunkához, meggyőzve a férfit arról, hogy nem is ő a gyerek igazi apja – vallja Bezzegh doktor. Illetve azoktól a nőktől is gyakran érkezik ilyen felkérés, akik egy korábban házasságban élő férfival létesítenek kapcsolatot, és szeretnék megúszni, hogy a volt feleségnek gyerektartást kelljen fizetni.”

Ilyenkor az önös érdekeken túl fontos lenne azt is végiggondolni a vizsgálatot kezdeményezőnek, hogy a kérdéssel milyen problémákat okoz, egy negatív, nem várt eredmény milyen visszafordíthatatlan folyamatokat generál egy családban.

 

A témát folytatjuk, következik: Az apasági kérdés tisztázása 

Forrás: www.dnskozpont.hu

 

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés