Most éppen itt vagy:
»
»
»
Az apasági kérdés tisztázása

Az apasági kérdés tisztázása

Dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvostól megtudtuk, hogy a DNS alapú apasági vizsgálat elvégzéséhez a gyermektől és az apától származó vizsgálati anyagra, más szóval DNS mintára van szükség. A DNS molekula hordozza a testünkre vonatkozó összes információt, ennek felét édesanyánktól, másik felét édesapánktól kapjuk. Mivel minden egyes sejtünkben, azok magjában, a kromoszómákat alkotva ugyanaz a DNS molekula található, mindegy, honnan származnak a vizsgálatnak alávetett sejtjeink. „15- 20 évvel ezelőtt ezek vérvétellel voltak kinyerhetők, de kényelmi és etikai okok miatt ma már nem történik vérvétel. Etikai okok alatt azt értjük, hogy a vizsgált személyeket – elsősorban a gyermeket – nem kell kitennünk a vérvétel kellemetlenségeinek, ami ugyan egy banális beavatkozás, de semmiképpen sem veszélytelen, különösen kisgyermekek esetében.

Éppen ezért a modern laboratóriumok a szájnyálkahártya hámsejt mintát részesítik előnyben – ez az ún. „nyálminta. Egy a fültisztítóra emlékeztető, mintavételi pálcát a száj belsejét borító nyálkahártyán kell néhány alkalommal végighúzni, mely ilyenkor rengeteg hámsejtet gyűjt össze. A pálca mellesleg nyálas, nedves is lesz (innen ragadt rá a „nyálminta” elnevezés), ezért a rajta összegyűjtött sejtekkel meg kell szárítani. Valójában azonban ilyenkor nem a nyál vizsgálata történik meg, hanem a felszíni hámsejtek sejtmagjaiban található DNS analízise történik meg. Több ilyen molekula van a szájból vett mintában, mint a vérben – ott ugyanis csak a fehérvérsejtekben van sejtmag, és azokból igen kevés található a levett kémcsőben” – magyarázza a szakértő. Ezt követően a vizsgálati anyag akár személyesen, akár postai úton is elküldhető a humángenetikai szakértőnek részletesebb vizsgálatra, ugyanis szobahőmérsékleten tartva hetekig, hónapokig károsodás nélkül eltarthatók, és eredményesen felhasználhatók a vizsgálat elvégzésére.

Pszichiáter, pszichoterapeuta szakértőnk, dr. Süli Ágota véleménye:

„Ügyvédek mesélhetnének azokról a drámai pillanatokról, amikor kliensükről kiderül, hogy nem azok, akiknek gondolták magukat, ezért életük egy teljesen más fordulatot vesz. Lélektanilag egy traumás folyamaton megy keresztül az a személy, akinek identitását megkérdőjelezték azok az emberek, akik hozzá legközelebb álltak. Felmerül benne, hogy eddigi élete hazugság volt, eltitkolták előle, hogy honnan származik, ki is ő valójában. Szerethet-e, bízhat-e azokban, akik becsapták őt, félrevezették, titkok rejtegettek előtte. Hirtelen magányosnak kitaszítottnak éli meg helyzetét, ami depressziós hangulatot, önpusztító gondolatokat hozhat létre. Nehéz segítséget kérni ebben az állapotban, mert akikben bízott, azok mára elvesztették kompetenciájukat, másokban meg nem mer bízni az előzmények miatt. Ettől még rosszabb pszichés állapot jön léte, akár teljes lelki bezárkózáshoz vezethet.”

A számok bűvöletében – a kételyek tisztázása

A DNS- vizsgálat során végre egyértelmű választ kaphatunk életünk nagy, megfejthetetlennek gondolt rejtélyeire, mely ugyanakkor gyökeresen megváltoztathatja mindannyiunk – a résztvevők, adott esetben egy még sem született személy – életét. A laboratórium megfelelő molekuláris biológia technikával feltárja a vizsgált személyek DNS molekuláit, és olyan területeken hasonlítja össze a gyermek és a feltételezett apa, illetve az anya DNS molekuláit, amelyek nem igazán változnak – így nagy biztonsággal megállapítható, hogy az adott gyermeki DNS csak a vizsgált apától és anyától származhatott-e, vagy esetleg ez kizárt.

„A DNS molekulát laboratóriumunk minimálisan 20 területen („lókuszon”) ellenőrzi, és csak akkor ad ki apaságot kizáró eredményt, ha legalább két olyan terület van, amely biztosan nem származhatott a vizsgált apától – állítja a laboratóiumi szakorvos. A mérési adatok alapján kiszámításra kerül az apasági index, és az apaság valószínűsége. Amennyiben ez a valószínűség 0%, akkor a vizsgált személy biztosan nem lehet a gyermek apja. A másik kiadható eredmény a 99,9%, vagy ennél nagyobb valószínűség, mely azt jelenti, hogy a vizsgált gyermek bizonyosan a vizsgált és feltételezett apa gyermeke. Más eredményt laboratóriumunk nem ad ki. Magát a vizsgálatot 2- 3 munkanap alatt elvégezzük, a laborba történő küldés, illetve a leletezés idejét is figyelembe véve azonban 6-14 nap alatt juthatnak az érdeklődők kész eredményhez.”

A számok nem hazudnak?

Mennyire vehető biztosnak a kapott eredmény, illetve milyen következményei lehetnek, ha utólagosan kiderül, hogy valamilyen oknál fogva téves volt a kapott eredmény? „Jelenlegi ismereteink szerint a DNS alapú apasági vizsgálat a legpontosabb ilyen jellegű teszt, vagyis az eredmény alapján egyértelműen megállapítható, hogy a vizsgált két személy között fennáll- e az apa és a gyermek közötti genetikai kapcsolat, magyarul a vizsgált apa biológiai apja- e a gyermeknek. Mivel azonban a vizsgált személyek saját maguk is levehetik a DNS vizsgálati mintát, ebben az esetben (a manipulációs lehetőség nagyfokú mértéke miatt) a laboratórium nem vállalhat semmilyen garanciát az elvégzett eredményért – hangsúlyozza Bezzegh doktor. Amennyiben törvényszéki, azaz jegyzőkönyvezett DNS alapú apasági vizsgálatra kerül sor, akkor annak eredményéért minden tekintetben felelősséget vállalunk. Az utóbbi 15 esztendőben a napfényre került tévedések mindegyikéről kiderült, hogy a tévedés valamilyen manipulációnak volt köszönhető, valaki kívülről, rosszhiszeműen befolyásolta a vizsgálatot. Az ilyen beavatkozások teljes kiküszöbölésére minden intézkedést megtettünk, és nem csupán az általam képviselt laboratóriumban, hanem Magyarországon minden ilyen laboratóriumban az ilyen külső, manipulatív beavatkozás teljes mértékben kizárt.”

A DNS- vizsgálatot kezdeményezők mindenképp fordítsanak időt arra, hogy az összes lehetséges esetet, az érintettek és családjuk sorsát illető valamennyi lehetőséget számba vegyék, akár pozitív akár negatív apasági eredmény születik.

 

A rejtélyek nyomában – szösszenetek a nagyvilágból:

  • 2011 júliusa, MONACO: Még meg sem száradt a tinta az Albert herceg és Charlene Wittstock között köttetett házassági anyakönyvi kivonaton, a bővérű nőcsábászt újabb DNS- teszt elé állították. Albert hercegnek tehát van egy harmadik zabigyereke is kilencéves fia, Alexandre – aki, egy légiutas- kísérőtől, Nicole Coste- tól született – és 22 éves lánya, Jazmin mellett, utóbbi Tamara Rotolától.
  • 2011 novembere, BUDAPEST: L.L. Junior ügyvédjén keresztül kapott egy levelet, mely szerint született Szlovákiában egy kisfiú, akinek ő volna az apja. Volt is emiatt pár álmatlan éjszakája, mert bár nem történt a februári szlovák buliban semmi “olyan”, a kedvesének, Csillának valószínűleg nem esett jól ez a hír. Az anyuka peren kívül próbált egyezkedni, de a DNS-vizsgálat eredménye bebizonyította LL Junior ártatlanságát. Az énekesnek azóta megszületett kisfia is, még tavaly januárban.
  • 2012 júliusa, MANCHESTER: Balotelli, a Manchester City olasz válogatott csatára egy barátjától tudta meg, hogy korábbi barátnője, az akkor 24 éves Rafaella Fico terhes, ráadásul a lány azt állította, ő a születendő gyermek apja. A futballista akkor kijelentette, csak azt követően hajlandó elismerni, hogy ex-barátnője tőle terhes, ha már megvan az apasági teszt eredménye. Azóta Balotelli több alkalommal is elbliccelte az apasági tesztet a kis Piával, így a mai napig nem dőlt el egyértelműen, hogy ő a gyerek apja, vagy sem.
  • 2013 májusa, ATLANTA: Tavaly Justin Biebert, a 19 éves sztárt – nem egészen két éven belül – másodjára vádolták meg azzal, hogy gyermeke született. Persze a sztár akkor is tagadta, hogy ő lenne az apja egy 25 éves rajongó gyermekének. A nő azt állította, hogy Justin egy koncertje után esett teherbe egy egyéjszakás kaland során: az akkor 15 éves Justin és a szintén fiatal hölgy egy étteremben találkoztak a South Beachen, a kamasz fiú ezután felhívta rajongóját a hotel szobájába. A gyermek létezéséről addig a sztár semmit nem tudott, a nő egyik rokona szerint ugyanis szerették volna a kicsit távol tartani a reflektorfénytől. Bieber szóvivője tagadta, hogy az énekes lenne az apa, azzal érvelve, nem ez lenne az első alkalom, hogy valaki megpróbál hírnevet szerezni a sztáron keresztül. 2011- ben ugyanis egy Mariah Yeater nevű 20 éves nő állította ugyanezt, később azonban – egy apasági teszt következtében – kiderült, hogy hazugság volt az egész.
  • 2013 júniusa, BRÜSSZEL: Az 1968- ban született Delphine Boel jogi úton, DNS-vizsgálattal kívánta bebizonyítani, hogy a 79 éves belga király, II. Albert az ő vér szerinti apja. Boel magát a királyt, a trónörökös Fülöp herceget és Asztrid hercegnőt, II. Albert lányát is beidéztette a bíróságra. Az értesülést az udvar is megerősítette, de a királyi ház ezen túlmenően nem óhajtott megjegyzést fűzni a híradáshoz. Belga alkotmányjogászok szerint az ügy „bukásra van ítélve”, a belga alkotmány értelmében ugyanis a király személye sérthetetlen, érinthetetlen nemcsak büntetőjogi, de polgári jogi értelemben is: semmilyen eljárás nem indítható vele szemben, szó szerint a törvények fölött áll. II. Albert 1999-es karácsonyi üdvözletében félig- meddig beismerte, hogy a hatvanas évek végén – Delphine Boel születése előtt – viszonya volt valakivel.

 

Forrás: www.dnskozpont.hu

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés