Most éppen itt vagy:
»
»
»
Hogy kerül a baba a dobozba?

Hogy kerül a baba a dobozba?

Egy különös és nagyon hasznos ajándékkal támogatja a finn állam a kismamákat és az újszülötteket. Minden finn kismama kap egy dobozt, ami babaruhákat, ágyneműket és játékokat rejt. A doboz kiságyként is használható, mivel a kezdeményezés indulásakor a legszegényebbek otthonában nem biztos, hogy tiszta helyet tudtak volna biztosítani a baba pihenéséhez. De a mai napig is sok finn kisbaba alszik ilyen dobozban.

A hagyomány az 1930-as évekre nyúlik vissza, és kezdetben a hátrányos helyzetű családok kapták támogatásként, hogy a kezdeti időkben ne szenvedjen hiányt az újszülött. 1949-től bárki kérhette a dobozt, ha a negyedik terhességi hónap betöltése előtt megjelent a terhesgondozáson. Ez az intézkedés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a várandós anyukák eljussanak a terhességük során orvoshoz. Sokan vélik úgy, hogy ennek a doboznak köszönhetően Finnországban a világ egyik legalacsonyabb  azújszülött kori halálozási arány.

Napjainkra a kartondoboz az anyává válás jelképe lett Finnországban. Nem csak a kismama, de az egész család izgatottan várja a dobozt, és kíváncsiak, hogy mit is rejt. Az anyukák választhatnak, hogy az államtól a dobozt kérik, vagy pénzbeli támogatást, ami 140 euro – vagyis kb. 40 000 forint. A tapasztalat szerint a szülők 95%-a a dobozt kéri. Részben, mert a tartalma többet ér ennél az összegnél, részben pedig, mert a kezdőcsomag rengeteg időt spórol meg nekik. Nem kell utánajárni, hogy a babaholmik és felszerelések, hol mennyibe kerülnek, hol érdemes vásárolni, és a dobozban lévő ruhák uniszexek, vagyis akár a következő gyereknél is használhatók.

A doboz tartalma az évek során követte a változásoka, és ennek megfelelően cserélődött a tartalma. Az induláskor még textilanyagokat tartalmazott, hiszen a kismamák ekkor még maguk varrták a babaruhát. Az ’50-es években ezeket már a kész babaruhák váltották fel, a 70-es években a ruhák már könnyen mosható rugalmas anyagból készültek. A hálózsák 1968-ban került a csomagba, a következő évben pedig megjelent a dobozban az eldobható pelenka. Az ezredfordulón azonban visszakerült a mosható pelenka, környezetvédelmi okok miatt. A cumisüveg és cumi is kikerült néhány éve a kezdőcsomagból, mivel a szoptatást szerették volna preferálni. Az intézkedés sikeresnek mondható, ezutána a szoptató anyák aránya ugrásszerűen meg is nőtt.

Mit rejt a doboz?

– Matrac, matracvédő, lepedő, paplanhuzat, takaró, hálózsák vagy horgolt takaró
– A doboz maga a kiságy
– Téli overál, sapka, bélelt kesztyű és kiscsizma
– Vékonyabb kapucnis overál és horgolt overálok
– Zoknik és kesztyűk, kötött sapka és símaszk
– Bodyk, rugdalózók és leggings-ek uniszex színekben és mintákkal
– Kapucnis törülköző, körömvágó olló, hajkefe, fogkefe, fürdővíz hőmérő, popsikrém és fürdető rongy
– Textilpelenkák és muszlindarabok
– Képeskönyv és rágóka
– Melltartóbetétek és gumióvszer

A tavalyi doboz tartalma:

Grósz Magdolna

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés