Most éppen itt vagy:
»
»
»
Jön a diplomás és a dupla gyed

Jön a diplomás és a dupla gyed

Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre a kormány szerdai döntése értelmében – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára csütörtökön.

Az intézkedések a gyermekvállalást nehezítő anyagi körülményeket igyekeznek kedvezőbbé tenni. Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár bejelentéséből kiderül, négy eléggé jelentős változást szeretne a kormány.

  • Újra vállalható lesz munka a gyermek egyéves kora után: A gyed extra alapján a gyermek egyéves korában újra munkába álló nők a születés előtti fizetésük 70 százalékának megfelelő összegű, de legfeljebb bruttó 137 200 forintot kapnának.
  • Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben.
  • Diplomás gyed: A bevezetendő diplomás gyeddel lehetővé válik, hogy a felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkező anya a gyermek egyéves koráig gyedre szerezzen jogosultságot, ezt követően pedig gyes mellett végezheti a tanulmányait.
  • Adókedvezmény a munkaadóknak a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti. Ennek lényege, hogy kiterjesztik a munkavédelmi akciótervben már meglévő hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt további két évvel; így a negyedik és ötödik évben csak az adó 50 százalékát kell a munkáltatóknak befizetniük az érintett munkavállalók után (az első három évben eddig sem kellett fizetniük semmit).

Az intézkedések 2014. január 1-től lépnek életbe és 65 ezer embert érintenek és 18,6 milliárd forintot jelentenek a jövő évi költségvetésben. Ebben nincs benne az ugyancsak január 1-jével induló kiterjesztett adó- és járulékkedvezmény-rendszer 50 milliárd forintos összege, amely az érintett családoknál maradhat jövőre.

Népesség a számok tükrében

  • 2011 óta 10 millió fő alatt van a magyar népesség, s évente 30-40 ezerrel apad tovább.
  • 2012-ben 90269 csecsemő született
  • a magyar nők átlagosan 2,1 gyermeket terveznek
  • a gyermekvállalás ideje is későbbre tolódik, átlagosan 30-34 éves korra

 

Forrás: hvg.hu

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés