Most éppen itt vagy:
»
»
»
Őssejtek a gyógyításban

Őssejtek a gyógyításban

Ma az őssejteket több mint 70, elsősorban vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegség – mint például leukémiák, limfómák, bizonyos vérszegénységek, egyes immunhiányos betegségek, hemoglobinképzési problémák – kezelésében használják. Szervezetünk vérképző szervrendszerének, a csontvelőnek kemo-, illetve sugárterápiás kezeléseit követően, annak regenerálásra alkalmazzák terápiás céllal az őssejteket. A kemo- és sugárterápia ugyanis sajnálatos módon nem csupán a rákos sejteket pusztítja el, hanem a csontvelő egészséges sejtjeit is életveszélyesen károsítja. Az őssejtek beültetése ennek megfelelően a csontvelő működésének helyreállítását szolgálja. Jelenleg a csontvelőből, a perifériás vérből és a köldökzsinórvérből nyert őssejteket használják a kezelések során. Az autológ és allogén őssejtek használata a kezelés során az adott betegségtől és a klinikai eljárástól függ.

A Cryo-Save orvos tanácsadója szerint a köldökzsinórvér- őssejtek megőrzésének fontossága ma már tényként kezelhető. Ez olyannyira így van, hogy a gyermekgyógyászatban 1999 óta exponenciálisan növekszik a köldökzsinórvér-őssejtek felhasználása. A Nemzeti Csontvelő Donor Program nyilvántartása szerint 2011-ben már a gyermekek körében (18 éves kor alatt) végzett átültetések felénél köldökzsinórvérből származó őssejteket használtak.

Az elmúlt években jelentős tudományos érdeklődést kapott az őssejtek felhasználásának lehetősége, különösen a regeneratív gyógyászat területén. Nyilvánvaló tehát a születéskor rendelkezésre álló őssejtek (autológ és allogén célra történő) gyűjtésének és megőrzésének fontossága. Az allogén típusú őssejt terápiát már régóta alkalmazzák vérképzőszervi megbetegedések esetén, és számos klinikai vizsgálatot folytatnak egyes nem-vérképzőszervi betegségek kezelése kapcsán is, autológ és allogén őssejtek felhasználásával egyaránt.

Cryo-Save kutatások A köldökzsinórvér-őssejtek jelenlegi, a hematológia területét érintő gyógyászati alkalmazásain túl, számos klinikai kutatás folyik köldökzsinórvérből és köldökzsinór-szövetből nyert mesenchymális őssejtekkel, melyek használata többek között olyan nem vérképzőszervi betegségek kezelésére irányul, mint például a szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, idegrendszeri problémák, májbetegségek. Dr. Papp Csaba egyetemi docens és orvos-genetikus szerint „a köldökzsinórvér mellett a megőrzésre kerülő köldökzsinór-szövet nem csupán a mesenchymális őssejtek forrása, hanem egyúttal a jövő terápiája szempontjából fontos, ún. endothel sejtek lelőhelye is.”

Az őssejtek új, fejlett terápiás alkalmazásához szükség lehet pl. a szervek, szövetek kialakítására vagy akár a sejtek genetikai átprogramozására. Az ilyen fejlett kezelések biztonságos és hatékony elvégzéséhez a jövőben kifejezetten fontos lesz, hogy a páciens saját (autológ), perinatális szöveteiből (pl. köldökzsinórból vagy köldökzsinórvérből) nyert, sejtjei rendelkezésre álljanak. A Cryo-Save világszerte elismert szakemberei és kiterjedt szakmai kapcsolatai révén az őssejtek regeneratív gyógyászati felhasználásának elősegítésében és az őssejtmegőrzés technológiájának fejlesztésében élen jár. E munka eredményeként a köldökzsinórvér születéskor történő legyűjtése mellett, a köldökzsinór szövetének megőrzése is biztosított Európa vezető családi őssejtbankja révén.

Családtámogatási program Mivel a Cryo-Save egyik fő célja, hogy az őssejt terápia alkalmazását elősegítse, életre hívott egy speciális Családtámogatási Programot (Cost-Free Family Donation Program). A Program keretében olyan családok számára ajánlják fel a születendő gyermek őssejtjeinek ingyenes megőrzését, amely valamely tagjánál őssejttel kezelhető, életet veszélyeztető betegséget diagnosztizáltak. A Cryo-Save által tárolt minták közül 13 minta került felhasználásra saját, illetve testvér-transzplantációkhoz. Ezen megőrzött minták terápiás célú felhasználása egyértelműen igazolja a Cryo-Save őssejtbanki tevékenységének magas minőségi színvonalát.

Minden, amit tudni érdemes a privát és állami őssejtbankokról!

A privát és állami őssejtbankok eltérő és egymást kiegészítő szerepet töltenek be. Az állami őssejtbank allogén transzplantáció céljából őriz köldökzsinórvér-egységeket, amelyek nemzetközi nyilvántartásokon keresztül érhetők el. A privát őssejtbankok fő feladata pedig az, hogy autológ és irányított allogén őssejt-terápia esetére nyújtsanak őssejt megőrzést, a minta tulajdonosa és esetleg a többi családtag számára. Jelenleg a legtöbb köldökzsinórvér-transzplantáció nem rokoni, allogén és állami őssejtbankból származik, amelyek felbecsülhetetlen gyógyászati forrást jelentenek, és egy elfogadott alternatívát kínálnak a csontvelő-adományozás helyett, a leukémia és más vérrel kapcsolatos rákbetegségek kezelésekor, különösen gyermekek esetében. Az állami őssejtbankok az adományozott, szüléskor gyűjtött köldökzsinórvér-mintákra támaszkodnak.

Azokban az országokban, ahol állami őssejtbankok működnek, egyes kórházakban lehetőség van a köldökzsinórvér minta szüléskor történő adományozására, hogy olyan gyermekeken segítsenek, akiknek a gyógyuláshoz szükségük van nem-rokoni allogén őssejtekre. Ugyanakkor a köldökzsinórvér-minták tárolhatók privát őssejtbankokban is, további biztosítékként a gyermek (saját célra) és család számára, lehetőséget teremtve arra, hogy autológ, illetve allogén beültetésre kerülhessen sor. A rendelkezésre álló köldökzsinórvérnek csak kis százalékát őrzik állami őssejtbankokban, így ha valaki úgy dönt, hogy saját gyermeke számára teteti félre az őssejteket, azzal nem csökkenti jelentősen az állami őssejtbankok hatékonyságát. A privát őssejtbankok célja még az is, hogy az állami őssejtbankok mellett lehetőséget teremtenek a páciens saját őssejtjeinek megőrzésére, ezáltal növelve a megfelelő donor megtalálásának esélyét.

Egyes privát őssejtbankokban a köldökzsinórvér-őssejtek mellett, köldökzsinór-szövet, a mesenchymális őssejtek kiváló forrásának a megőrzésére is lehetőség nyílik. A köldökzsinór-szövet eltárolása lehetővé teszi a mesenchymális őssejtek esetleges jövőbeni alkalmazását, amelyek nagyon ígéretes eredményekkel kecsegtetnek különböző nem-vérképzőszervi betegségek kezelésében. Ezen felül további esélyeket tartogatnak a sejtterápiák egyre fejlődő ágában az immunreakció gátló funkciója által – allogén transzplantáció során minimalizálható a beültetést követő kilökődés és a graft-versus-host betegség kockázata. Graft-versus-host betegség (GVHD): Az allogén transzplantációt követően esetlegesen bekövetkező komplikáció, amely akkor fordul elő, ha a graftban (donor-sejtek) található immunsejtek testidegennek vélik és rátámadnak a befogadó szervezet sejtjeire.

Forrás: www.cryo-save.hu

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés