Most éppen itt vagy:
»
»
»
A streptococcus veszélyei

A streptococcus veszélyei

A streptococcus B elnevezésű baktérium általában semmilyen elváltozást nem okoz egy egészséges női szervezetben. A terhes nők tizenöt-húsz százaléka hordozza ezt a baktériumot úgy, hogy nem is tud róla.

A fertőzött kismamáknál gyakrabban fordul elő a vetélés, koraszülés, vagy idő előtti burokrepedést. A streptococcus már a burokrepedés után bekerülhet a kisbabád szervezetébe, ezért a császármetszés sem nyújt védelmet a kisbabádnak. Ebből kifolyólag kétféle megbetegedés alakulhat ki.

  • Amennyiben a kisbabád szervezetébe baktérium kerül, úgy a szülés után körülbelül 6–12 órával heves légzési és keringési zavarok lépnek fel a látszólag teljesen egészséges babánál. Sajnos a kezelések ellenére, mint negyedik baba belehal a fertőzésbe.
  • A fertőzés másik fajtája 2-12 héttel a születés után lép fel súlyos agyhártyagyulladást okozva. Ennek tünetei: aluszékonyság, étvágytalanság, hirtelen láz, sikító sírás. Amint ezeket a tüneteket észreveszed, azonnal fordulj orvoshoz és feltétlenül mond el, hogy streptococcus hordozó vagy. A steptococcus nagyon agresszív fertőzés, ezért minden második agyhártyagyulladásos kisbaba napokon belül belehal, harmaduknál meg kisebb-nagyobb agykárosodást okoz.

Magyarországon nem kötelező a terhes nők szűrése, és az orvosok egy része nem is tartja ezt fontosnak, mert nincs olyan módszer, amely 100 %-ba kimutatná, hogy valaki hordozza-e a B típusú streptococcus baktériumot. Ráadásul a baktérium mennyisége is ingadozó a szervezetben – így a negatív eredmény sem jelent teljes biztonságot. Ma rendszerint az orvos dönti el, hogy kéri-e a vizsgálatot. Általában a streptococcus szűrést a terhesség harminchatodik hetében szűrik, mert viszonylag ebben az időszakban a legmegbízhatóbb az eredmény. Ha a terhesség alatt pozitív teszt születik sok szülészorvos azonnal antibiotikumos kezelést ad, hogy megelőzze a gyermek fertőzését. Amerikai tapasztalatok szerint jelentős védettség alakul ki, ha a vajúdás alatt 4-6 óránként intravénás antibiotikumot adnak az anyukának, ugyanis az a méhlepényen keresztül 3-4 óra alatt átjut az újszülöttbe is.

Ha bármikor életedben kimutatták nálad a B típusú Streptococcus baktériumot, akkor egész életedben hordozó vagy, mert ez a baktérium szinte kiirthatatlan gyógyszeres kezelés mellet is. Teendőd, hogy a szülészorvosnak feltétlenül szólj erről, és a csecsemőosztályos orvosnak is. Amikor már otthon vagytok, akkor a saját gyermekorvosnak is a tudomására kell hozni.

Bakó Ingrid Noémi

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés