Most éppen itt vagy:
»
»
»
Baby blues és a szülés utáni depresszió

Baby blues és a szülés utáni depresszió

A szülést követő 3-4. napon jelentkezik a gyermekágyi szomorúság (baby blues). Ez a frissen szülő nők 50-80 százalékát érinti kutatások szerint. Tünetei nagyon eltérőek, (félelemérzet, levertség, szorongás, stb.) de legfőbb jellegzetessége a változékonyság. Semmiből előtörő sírógörcs, majd boldogságérzés vagy éppen fordítva. A baby blues átlagosan 7-8 napig tart vagyis gyorsan elcsitulnak a levertség hullámai. Az, hogy ennek az állapotnak aránylagos gyors a lefolyási ideje, nem jelenti azt, hogy nem kell komolyan venni. Mindenképpen figyelmet érdemel, mert előfutára lehet a súlyos szülés utáni depressziónak.

Az érzelmi hullámvölgyért általában a hormonokat szoktuk okolni, de arra még nincs pontos kimutatásunk, hogy melyik hormon tehet erről. Megfigyelések szerint azonban gyakrabban elő azoknál az anyáknál, akik első gyermeküket hozták világra.

A frissen szülő kismamák 15-20 százalékát érinti a szülés utáni depresszió. Ez a 10-30. nap között jelentkezik. Ez lehet a baby blues súlyosabb folytatása, de észrevétlenül is kialakulhat. Tünetei: fáradékonyság, étvágytalanság, alvászavar, feledékenység, ingerlékenység, értéktelenség érzése. Súlyosabb esetben ez átfordulhat a gyerek iránti agresszióba, vagy öngyilkosság gondolata, szélsőséges esetben akár az öngyilkosság kísérletére is sor kerülhet. Azoknál a nőknél, akiknél már elveszítettek kisbabát, a partner támogatása nem megfelelő nagyobb eséllyel alakul ki a szülés utáni depresszió.

A család és a társ részéről nagyon fontos a tolerancia az együttérzés, a kitartás és a biztatás. Azokkal a mondatokkal, hogy „szedd már össze magad” vagy „ beképzeled magadnak” ezekkel a mondatokkal nem segítünk, hanem még jobban beletaszítjuk az elkeseredésbe, bűntudatba az anyukát.

Tippek, hogy a depresszió a múlté legyen

  • sétáljuk mindennap a babával
  • merjünk segítséget kérni
  • rendszeresen és egészségesen étkezzünk
  • aludjunk eleget, akár amikor a pici nappal alszik vele együtt pihenjünk
  • attól, hogy szülők lettünk ne felejtsünk el társaságba járni

Parnaki Fanni

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés