Most éppen itt vagy:
»
»
»
Terhesség pánikbetegen

Terhesség pánikbetegen

Sokan úgy gondolják, hogy a pánikbetegségben szenvedő nőknek dönteni, kell: gyermek vagy gyógyszer. Kevesen tudják, vagy gondolják, hogy lehetőség van arra is, hogy gyermek és gyógyszer.

Régen az orvosok nem javasolták betegeiknek a gyermekvállalást, mert úgy vélték, hogy a terhesség ront a beteg állapotán. Ma már tudományos kutatások igazolják, hogy ez így nem igaz. A betegség azért nem lobban fel, mert valaki teherbe esik, de sokszor tapasztalni lehet, hogy néhány tünet kiújul. A tünetek kiújulása azért lehetséges, mert a terhességgel együtt járó hormonális változások kihathatnak a hangulatra is.

Ha enyhébb hangulatzavarról van szó, akkor inkább javasolt gyógyszerek helyett a gyógyteák fogyasztása valamint a sok mozgás és megfelelő táplálkozás. Abban az esetben, ha a tüneteket nehéz kordában tartani és csak gyógyszerrel lehet egyensúlyba hozni, akkor nem szabad a gyógyszer szedését abbahagyni. Viszont joggal merül fel a kérdés, hogy mivel ártunk többet a babának, ha szedjük a gyógyszert, vagy ha elhagyjuk? Mérlegelni kell. Ha elhagyjuk a gyógyszert, akkor a tünetek kiújulnak. Előfordulhat olyan állapot, hogy az étvágytalanság miatt nem táplálkozik rendesen a kismama, nem alszik, nem tudja magát ellátni. Ez vezethet ahhoz, hogy a tünetek enyhítésére előkerül a cigi vagy éppen az alkohol. Ezek következménye lehet a koraszülés, magzati alkohol szindróma.

Amennyiben úgy döntünk, hogy megpróbáljuk a gyógyszert elhagyni, akkor semmi esetre se egyik napról a másik napra történjen meg, mert ebben az esetben a betegség kiújul és a tünetek intenzívebben jelentkeznek!

Milyen antidepresszánsokat lehet szedni?

Terhesség alatt elsőként javasolt szerek a szelektív szerotonin visszavétel gátlók. A terhesség nem védi meg a kismamát a mellékhatásoktól. Jelentkezhet fáradékonyság, szédülés, hasmenés, hányinger. A baba esetében nagyon ritkán perzisztáló pulmonális hypertoniát diagnosztizálhatnak. Antidepresszánsok közül javasolt még a bupropion, melynek ez idáig ismert szövődményei nincsenek.

Bakó Ingrid Noémi

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés