Most éppen itt vagy:
»
»
»
7 szempont babakocsi vásárláshoz

7 szempont babakocsi vásárláshoz

Egy kisbaba érkezésekor a szülőknek számos dolgot kell átgondolniuk, mire is lesz szüksége a kicsinek. Szinte az elsők között fog mindenkinek eszébe jutni a babakocsi. Vehetünk új, vagy használt babakocsit van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni a választáskor, hiszen a kínálat hatalmas, és nehéz kiigazodni az egyes funkciók, típusok között. Ebben próbálunk most segíteni cikkünkkel.

1. Milyen korú babának vásároljuk?

Ha újszülött babánk számára vásárolunk, akkor az alábbiakra ügyeljünk:
– válasszunk olyat, aminek a fekvőfelülete vízszintesig, vagy legalább 150 fokig dönthető
– a másik jó megoldás a mózeskosaras babakocsi. Kényelmes pihenést nyújt a csecsemő számára, magas oldalfala óvja az időjárástól

Ha féléves, vagy nagyobb gyermek számára választunk, vegyük figyelembe, hogy ők már főleg ülni fognak a kocsiban. Fontos, hogy a háttámla dönthető legyen, ha mégis elalszik, kényelmesen tudjon pihenni.

2. Legyen szem előtt

Séta közben megnyugtató érzés, hogy látjuk a babánkat, és számára is fontos, hogy anyát ne tévessze szem elől. Később már szívesen nézelődik útközben, ezért praktikus, ha az ülőrész iránya változtatható. Nézzük meg, hogy átfordítható-e a tolókar, illetve, hogy az ülőrészt fel lehet-e helyezni minkét irányból.

3. Travel System

Ez azt jelenti, hogy a babakocsihoz gyermekülés csatlakoztatható. Számos helyzetben megkönnyíti az utazást, például az autóban elszundított babát, a hordozóval együtt könnyen hozzáillesztjük a babakocsihoz, és még csak fel sem kell őt ébresztenünk.

4. Babakocsira rögzíthető mózeskosár

A mózeskosár nagyon praktikus az első hónapokban, és külön előny ha még pluszban használhatjuk a babakocsin is. Az autóban is rögzíthetó, így az első hónapokban helyettesíti a gyermekülést. A mózeskosár további előnye, hogy kitehetjük a babát levegőzni az erkélyre, a kosár magas oldalfala és teteje védi a picit, még a hideg, szeles időben is. Egyes típusok betekintőablakkal, lecipzározható hátsó résszel rendelkeznek, így elegendő szellőzést biztosítanak, miközben a tető árnyékot ad.

5. A kerekek típusa és mérete

Gondoljuk végig milyen terepen fogjuk használni a babakocsit, mert sok függ a kerekektől is. Ha gyakran használjuk majd rosszabb útviszonyok mellett (pl. kavicsos, vagy földút) válasszunk nagy kerekű vázat, mert ez jobban tompítja a rázkódást. Ha beton- vagy aszfaltúton fogsz közlekedni, akkor kisebb, bolgyósítható kerekűt ajánlunk, mert ezzel könnyebben tudsz fordulni, kanyarodni. A bolygósítható kerekek többnyire fixálhatóak is, egyenetlen úton így érdemes használni. Egyes típusok állítható rugózással rendelkeznek, a rugózást a baba súlya és a terepviszonyok alapján tudod beállítani.

6. A babakocsi súlya

Talán elsőre nem is gondolnánk, de nagy jelentősége van a kocsi súlyának. Gondoljunk csak bele, ha csupán pár lépcsőt kell fel-le cipelnünk benne a babát, és mindezt napi több alkalommal… Válasszunk könnyebb típust, ha sokat kell cipelni, emeletre vinni, vagy tömegközlekedni a babakocsival. Az alumíniumvázas kocsik általában könnyebbek, az acélvázasak nehezebbek.

7. A babakocsi mérete

Kinyitott állapotban is meghatározó a babakocsi mérete, beférünk-e vele például a bejárati ajtón, vagy a liftbe? Mérjük le azt is, hogy összecsukott állapotban mekkora, hiszen fontos, hogy utazásnál be tudjuk tenni a csomagtartóba.

Sok babakocsi rendelkezik extrákkal, míg másokhoz külön kiegészítők választhatóak (pl. lábzsák, esővédő, huzat, hordtáska, napernyő), ha külön vásárolunk hozzá, mindig ellenőrizd, hogy biztosan használható-e a babakocsidhoz.

Természetesen a hasznos funkciók mellett az is lényeges, hogy milyen színű legyen a kocsi. Vannak kifejezetten fiús és lányos modellek, illetve semleges színűek is. Ez utóbbit akkor célszerű választani, ha még nem tudjuk a baba nemét, vagy szeretnénk, ha a kistestvér számára is megfelelő legyen.

Ügyeljünk a biztonságra! Mindig csatoljuk be a biztonsági övet, ha a pici a kocsiban ül. A fékezhető kerekek is a biztonságot szolgálják, mindig ellenőrizzük, hogy valóban stabilan áll-e lefékezés után.

 

Grósz Magdolna

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Memo Baby
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés