Most éppen itt vagy:
»
»
»
Miért fontos a légzésfigyelő?

Miért fontos a légzésfigyelő?

A babák légzése nagyjából egy éves korig mindenféle előzmény nélkül leállhat. Az ilyen halálesetet bölcsőhalálnak (SIDS) nevezzük. Érdemes ezt elkerülni! A légzésfigyelő egy olyan készülék, amely figyeli a kisbabák ki- és belégzését és jelez, hogyha esetleg a baba légzése leáll. A légzésfigyelő bizonyos esetekben akár életet is mentethet, hiszen időben jelez a készülék: baj van!

Csecsemőkorban gyakoriak a légzészavarok

Az újszülött például periodikusan lélegzik, ami annyit jelent, hogy légzése váratlanul megáll, majd rövid szünet után újra megindul. Előfordulhat azonban, hogy a csecsemő légzése váratlanul és hirtelen megáll, viszont a spontán légzés önmagától nem tér vissza. Ha ilyenkor gyors beavatkozás nem történik, a helyszínre érkező szakemberek esetleg már csak a halál bekövetkeztét állapíthatják meg. Ebben az esetben beszélünk bölcsőhalálról, más néven csecsemőkori hirtelen halálról (a hivatalos megnevezés egy angol mozaikszó: SIDS).

A bölcsőhalál

A bölcsőhalál alvás közben történik – mely lehet nappali, vagy éjszakai – és az esetek többségében 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőket érinti, leggyakoribb 3-5 hónapos korban, de ritkán akár 12 hónap után is előfordul. A légzésleállás típusosan alvás közben következik be, rendszerint zajos, figyelmet felkeltő előzmények nélkül.

A SIDS, vagyis a hirtelen bölcsőhalállal kapcsolatosan számos új szakmai tanulmány és publikáció jelent meg, de a konkrét ok – bár sok esetben már definiálható – sajnos nem megelőzhető. Az orvosi szakma sokszor megosztott a kérdésben, de otthoni kockázat-csökkentésként még mindig a legjobb eszköznek a légzésfigyelő használatát tartják.

Hazánk a SIDS terén jó helyzetben van az európai országok között, ennek előfordulási aránya viszonylag alacsony. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a büfizés elmaradásából, illetve a gyomortartalom visszanyeléséből származó fulladásos balesetek előfordulása lényegesen gyakoribb, mely esetekben a légzésfigyelők riasztó jelzése, így az időbeni szülői beavatkozás életmentő lehet.

Kelemen Kitti

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés