Most éppen itt vagy:
»
»
»
Hogyan rendezzük be a babaszobát?

Hogyan rendezzük be a babaszobát?

Minden leendő szülő örömmel veti bele magát a tervezgetésbe, amikor a babaszoba kialakítása kerül szóba. Nem csak a színek kiválasztása, vagy a megfelelő hangulat megteremtése a fontos, figyeljünk rá, hogy minőségű, biztonságos bútorokkal szereljük fel a helyiséget, amik nem csak szépek, de praktikusak is.

Bútorvásárlás előtt mindent mérjünk le alaposan. A kiszemelt bútor magasságát, szélességét és mélységét és mérjük, és vessük össze a rendelkezésre álló helyünkkel. Nézzük meg azt is, hogy a bútorokat közvetlenül a falhoz tudjuk-e tolni, pl. a padló szegélyléce, konnektor miatt 5-10 cm-el is kijjebb kerülhetnek. Ha összeszerelt bútor veszünk, mérjük le, hogy az ajtón be fog-e férni?

Milyen bútort válasszunk?

A hagyományos bútoroknál alapvetően két lehetőség közül választhatunk, tömör fából vagy bútorlapból készültek közül. Mindkét anyagból készülhet jó minőségű bababútor. A tömör fa előnye, hogy természetesebb, otthonosabb hangulatot kelt a szobában, míg a bútorlapnak is számos előnye van, pl. nem vetemedik meg.

A jogszabályok és előírások szerint tilos az egészségre káros festékek, kezelőanyagok, oldószerek használata. Ezen anyagok belélegzése hosszú távon károsítják a gyermekek egészségét, míg a megfelelően felületkezelt bútor nem bocsát ki egészségkárosító vegyi anyagokat. A gyártónak minden esetben fel kell tüntetnie a felhasznált anyagokat.

Akkor megfelelő egy gyerekbútor, ha nem jelent veszélyt a babára, erős, stabil felépítésű. A gyerekek bizony nagyon próbára teszik időnként a bútorok strapabírását. A bútor felülete legyen sima, lekerekített. Az éles sarkok, kiálló részek, durva felületek veszélyesek gyermekünkre! Figyeljünk rá, hogy a polcok mindig rögzítve legyenek. Mivel szívesen kapaszkodnak vagy másznak fel ilyen helyekre, a legjobb az, ha olyan magasságba kerülnek, ahol biztosan nem érhetik el, vagy ránthatják magukra. Ugyanez igaz a szekrényekre is, mindig rögzítsük a falhoz, hogy véletlenül se dőljön a babára.

Bababútoroknál választhatunk több elemes változatot is, így akár egy kisebb, vagy nagyobb szobát is berendezhetünk, mely évekig használható lesz. A ruhák tárolásához fiókos, polcos és akasztós szerkrényeket is választhatunk. A játékokat fali polcokra, vagy állópolcokra helyezzük, de nagyon praktikus a játéktároló doboz, amibe sok játék elfér, és könnyen rendet rakhat gyermekünk is.

Kiságy kiválasztása

A kisbabák alvásához a legalkalmasabb a rácsos kiságy. Érdemes már a szülés előtt eldönteni, hogy hol fog állni az ágy, ennek megfelelően tudjuk a méretet kiválasztani. Azt is érdemes eldönteni, meddig szeretnénk használni, van olyan, amelyik később heverővé alakítható.
Jó, ha a fekvőfelület több magassági fokozatba is állítható, így az első időkben nem kell olyan mélyre hajolni. Van olyan típus, amelyiknek az egyik fele leengedhető, így könnyebb kivenni a babát. Praktikus a kivehető oldalrácsos változat is, melynél a nagyobb gyermek önállóan ki-be tud közlekedni. Ha éjjel is szeretnénk magunk mellett tudni gyermekünk, választhatunk olyan változatot, amely a szülő ágyra rögzíthető. Így egy karnyújtásnyira leszünk a kicsitől, és az éjszakai etetéshez sem kell felkelni.

Választhatunk kombi ágyat, így a kiságyhoz rögtön tartozik egy pelenkázó szekrény is. Illetve kapható külön pelenkázófelület, mely komódra rögzítve használható. Figyeljünk rá, hogy az oldala legyen magasított, hogy a baba ne tudjon kigurulni belőle, még akkor se, ha műanyag pelenkázófeltétet is teszünk bele.

Nem csak a kiválasztott berendezések adják meg a babaszoba hangulatát, de ugyanilyen fontosak a kiegészítők, és a teljes összkép harmóniája is. Különböző textilekkel vidámságot, melegséget csempészhetünk a szobába, azonos anyagokkal, mintával tehetjük egységessé a megjelenést (pl. ágynemű, rácsvédő, baldachin). A falat díszíthetjük matricákkal, képekkel.

A baba és a mama kényelmét szolgálja a babaszobában elhelyezett, hintaszék jellegű, lábtartós fotel, relax fotel is. Ez kiválóan alkalmas szoptatáshoz, altatáshoz, pihenéshez.

 

Grósz Magdolna

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Memo Baby
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés