Most éppen itt vagy:
»
»
»
Méretek

Méretek

Ha még csak várjuk a babát, akkor vegyük figyelembe, hogy a szülés az adott évszak melyik részére esik. Előfordul, hogy augusztus végi, szeptember eleji baba esetében a kismama bevásárol vékony, nyári öltözetből, amit azután háromszor tud ráadni a babára, mert egy hét múlva már ősz van. Mindezt figyelembe véve érdemes összeállítani egy listát, és beszerezni a szükséges ruhákat.

Sokkal inkább kényelmes a baba számára, ha kicsit nagy rá a ruha, mintha szorítja

A legkisebb méretű babaruhákból a lehető legkevesebbet vásároljunk, vagy egyáltalán ne, hiszen azt a baba pár hét alatt kinövi. Legjobb, ha 6 hónapos babára való méretet vásárolunk, hiszen csupán az ujját kell felhajtani, viszont azt nem kell három hét után félretenni. Ha egy számmal nagyobbat veszünk a bébinknek, abból baj nem lehet.

Milyen méretű babaruhát vásároljunk?

Az első évben a babák roppant gyorsan gyarapodnak, ezért azt is figyelembe kell venni a méret meghatározásakor, hogy a terhes vizsgálatok során kapott adatok alapján milyen súlyú babára számíthatunk. Amennyiben a baba súlya várhatóan nagyobb lesz az átlagnál, akár kilenc hónapos babára való mérettel is kezdhetünk.

Babaruha méretezések

A babaruhák méretezése teljesen más, mint a felnőtt ruháké. Megkülönböztetünk például angolszász, amerikai, német és magyar méretezést, utóbbi kettő nagyban hasonlít egymáshoz. Magyar/német ruháknál a testmagasságot veszik alapul, és számmal jelölik:

  • 44-es (koraszülött)
  • 50-es (45-50 cm)
  • 56-os (51-56 cm)
  • 62-es (57-62 cm)
  • 68-as (63-68 cm)
  • 74-es (69-74 cm)
  • 80-as (75-80 cm)
  • 86-os (81-86 cm, ez általában a 18-24 hónapos babák mérete)

Az angolszász és amerikai méretezéssel már kicsit nehezebb dolgunk van, hiszen az ilyen ruháknál a baba életkorát, súlyát tüntetik fel (legtöbbször -tól/-ig formátumban), de miután két egyforma korú baba testmagassága és testsúlya eltérő lehet, ezért érdemes résen lenni, nehogy túl kicsi ruhát vásároljunk.

Tippek babaruha vásárláshoz

Ha úgy érezzük, hogy teljesen eltévedtünk a sokféle méretezés között, és nem nagyon tudjuk, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb babánk számára, akkor az a legegyszerűbb, ha egy szalaggal megmérjük a bébit vállban, derékban, hosszban, és ezt a szalagot visszük magunkkal a boltba.

Varga-Czakó Adrienn

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés