Most éppen itt vagy:
»
»
»
Hogyan öltöztessük a kúszó-mászó babát otthon?

Hogyan öltöztessük a kúszó-mászó babát otthon?

Nagy az öröm a családban, amikor a baba elkezd kúszni-mászni. Ezzel viszont együtt jár az örökös aggódás is: „nehogy megfázzon a padlón!” – gondolják a szülők.

A legtöbb lakásban (padló)szőnyeggel, parkettával vagy padlólappal találkozhat a baba, amikor önállóan elindul felfedezni a világot.

(Padló)szőnyeg esetén így öltöztessük a babát

Ez jó talaj, hiszen puha és általában meleg. Télen alulra hosszú ujjú body és harisnya, felülre pedig rugdalózó vagy vékony pulóver/kardigán kerüljön laza nadrággal (ne legyen túl bő, nehogy megbotoljon benne a baba). Nyáron – ha a lakásban nagyon meleg van -, akkor egy rövid ujjú body elegendő. Mindkét esetben cipő helyett adjunk rá csúszásgátló zoknit.

Padlólap/parketta esetén így öltöztessük a babát

Ez esetben már kemény és kevésbé meleg talajról beszélünk. Télen alulra hosszú ujjú body és harisnya, felülre rugdalózó vagy pulóver, esetleg mellényke, és vastagabb pamutnadrág kerüljön. Nyáron rövid ujjú body mellé adjunk fel vékony, játszós nadrágot is, mert a padló általában hűvös marad a nyári kánikulában is. Cipő helyett itt is jó lesz a csúszásgátló zokni.

Fázik a baba?

Általánosságban elmondható, hogyha rendesen felöltöztetjük a babát, akkor nem fázhat fel pár kör csúszás-mászástól, persze ne hagyjuk órákig ülni egy helyben a földön. A legtöbb anyuka folyton nyugtalan, hogy a baba felfázik, ezért hajlamos túl sok ruhát aggatni rá, de ez teljességgel felesleges, mert ha túlzásba esünk, akkor csak megizzad, s így csak növeljük a meghűlés esélyét. Ha a baba hátát ellenőrizzük ujjunkkal/tenyerünkkel, akkor egy másodperc alatt megállapíthatjuk, hogy fázik-e éppen vagy melege van.

Érdemes az arany középútra törekedni öltöztetés terén is, ugyanis az ember hőérzete tanult dolog, azaz ha babát hozzászoktatjuk a túlöltöztetéshez, akkor felnőtt korára fázós lesz. Ha évszakváltás van, az ne zavarjon meg minket: az otthoni babaruha kiválasztása mindig a lakás hőmérsékletétől függjön, ne a kinti időjárástól. A lakásban télen elég 22-23, annál melegebbre nincs szükség, emellett ügyeljünk a páratartalomra is. Tudta, hogy a 40-60%-os páratartalom javítja a hőérzetet ugyanolyan hőmérsékletnél?

Szőnyeg vagy padlólap? Mi a jó a babának?

A kisbaba a szőnyegen megtapasztalhatja, hogy milyen, amikor puhább talajon mozog, a padlólap esetén viszont kemény felülettel találkozik, de ezt is érdemes kipróbálnia. Mászás közben elkerülhetetlenek a kisebb esések, huppanások, koccanások. Egyes anyukák viszont annyira féltik az ütődésektől a babát, hogy térdvédőt adnak rá, de ez szükségtelen, hiszen a babának magának kell megtapasztalnia az esést, és az ezzel járó kis fájdalmat. Ha túlságosan óvjuk a picit, akkor a tanulás folyamatába szólunk bele, ami nem kifizetődő.

Az erősen színezett szőnyegektől igyekezzünk távol tartani a babát, mert ezekből káros vegyi anyagok párologhatnak ki. Ha pedig naponta porszívózunk, akkor azt is megelőzhetjük, hogy a kisbaba mindenféle koszt a szájába vegyen.

Kató Iringó

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Qmedkaracsony
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés