Most éppen itt vagy:
»
»
»
Tippek babaruha vásárláshoz

Tippek babaruha vásárláshoz

Csodálatos érzés, amikor a család készül arra, hogy a baba megszülessen, várják, hogy vajon milyen lesz, amikor végre már köztük lesz. A készülődés egyik alappillére, amikor a kismamák – kispapákkal vagy barátnőkkel karöltve – elindulnak babaruha beszerzési körútra, hiszen szeretnék úgy várni az újszülöttet, hogy lapuljon a tarsolyukban pár jó minőségű és különböző méretű ruhácska, hogy a Nagy Nap után legyen mihez nyúlni.

A megfelelő babaruha kiválasztása nagy odafigyelést igényel, korántsem a kismamák nagyfokú és csillapíthatatlan vásárlási hóbortja miatt fontos. A csecsemők szervezete ugyanis az első 1,5 hónapban még nem képes a hőháztartását szabályozni, ezért nem mindegy, hogy mit adunk rá. Bizonyára sok ruhadarabot kapunk majd az ismerősöktől, de azért azt a jóleső érzést nem érdemes kihagyni, amikor mi magunk választjuk ki az aranyosabbnál aranyosabb ruhácskákat a nemsokára megszületendő bébinknek. Épp ezért most vegyük sorra, hogy mi az, amit érdemes szem előtt tartani, mikor babaruha vásárlásra adjuk a fejünket!

Milyen anyagú babaruhát vegyek?

Mi magunk sem szeretünk tetőtől-talpig műszálas ruhába bújni, ezért jobban tesszük, ha bébinket is inkább kényelmes, puha, laza, 100% pamutruhába öltöztetjük, amiben nem kell feszengenie, lazán tud benne mozogni, a bőre megfelelően lélegezhet, és kevésbé jellemző, hogy bőrirritáció lép fel. Vásároljunk jó minőségű pamutruhát, inkább világosabb színben, mert ezek nem tartalmaznak olyan sok festékanyagot, ami a baba bőrét irritálhatja.

Természetesen minden anyuka aggódik, hogy nehogy kisbabája megfázzon, ezért hajlamos túlságosan vastag ruhadarabokba bugyolálni, de ennek semmi értelme, hiszen akkor a csecsemőnek melege lesz, és nem fogja magát komfortosan érezni, aminek sírás útján majd erősen hangot is ad. Tipp: ha azt szeretnénk megfejteni, hogy babánknak épp melege van-e vagy fázik, akkor ne a lábát vagy a kezecskéit fogdossuk, hanem simítsuk végig a hátát, törzsét, pocakját vagy a nyakát, ez árulja el őszintén, hogy szükség van-e levetkőztetésre vagy esetleg plusz ruhadarabra.

Hány darab babaruhát vegyek?

A babák hihetetlen gyorsasággal nőnek (akár 1 mm-t is naponta), ezért ne vásároljunk túl sok babakelengyét, kezdésnek elég lesz kb. 6-8 váltás ruha. Például 8 db body, 8 db rugdalózó, pár zokni és sapka, valamint egy kiskabát általában elég első körben, aztán majd kedvünkre bővíthetjük a repertoárt, amikor jobban látjuk, hogy a baba miként fejlődik, és, hogy hány darab ruhára van szükségünk (hogy ne kelljen naponta 5X mosni), illetve menet közben azzal is jobban tisztában leszünk, hogy milyen típusú ruhákat preferálunk.

Milyen méretű babaruhát vegyek?

A méretekről részletesen itt olvashat, de általánosságban elmondható, hogy inkább nagy legyen a ruha, minthogy szorítsa a csecsemőt, ne tudjon benne rendesen mozogni, vagy kidörzsölje a bőrét, stb.. Itt is fennáll ugyanaz a tanács, amit előzőleg említettünk: a születése előtt ne vásároljunk tetemes mennyiségű ruhát, mert lehet, hogy a felét nem fogjuk tudni ráadni, vagy csak maximum egyszer.

Milyen típusú babaruhát vegyek?

Ezek mindenképp kellenek: body (kombidressz), rugdalózó, póló, pulóver, kiskabát, sapka, zokni. Lehetőleg mindegyik könnyen feladható és levehető legyen. Ha patentos ruhákat veszünk, akkor megkönnyítjük a saját magunk és az újszülött dolgát is: könnyebben, gyorsabban és stresszmentesen mehet az öltöztetés, ami a mamának és a babának is egyaránt fontos. A baba születése kitapasztalhatjuk, hogy hason vagy háton szeret-e aludni. Ha háton szeret, akkor elölpatentos ruhába bújtassuk, ha viszont hason szeret aludni, akkor inkább a hátul patentosat részesítsük előnyben, mert így tud majd teljes mértékben nyugodtan aludni. Tuti tipp: láb között vagy vállnál patentos rugdalózó. Vásárláskor érdemes ellenőrizni, hogy a patent megfelelően működik-e.

Milyen stílusú babaruhát vegyek?

Tudjuk, hogy nehéz ellenállni a miniatűr fidres-fodros, díszesebbnél-díszesebb hihetetlenül cuki babaruháknak, de mégis azt kell, mondjuk, ezekre ne áldozzunk pénzt. Az újszülöttnek az a jó, ha minél egyszerűbb ruhában tudja felfedezni a világot. Jóllehet a kismamáknál az is fontos szempont, hogy kisbabájuk hogyan néz ki, mégis inkább a funkcionalitás, a praktikum az, amit leginkább szem előtt kell tartani, csak utána jöhet a kinézet, a divat. A fodrok, zsebek, gallérok, nagyméretű díszítések mellett kerülni kell a gombokat is, mert túl bonyolultak. Érdemes a babaruhák címkéit, vagy az esetlegesen kilógó cérnaszálakat még az első feladás előtt kivágni, nehogy ezek megzavarják a bébi nyugalmát.

Milyen színű babaruhát vegyek?

A tradicionális álláspont szerint a kislányokhoz a rózsaszín, a kisfiúkhoz pedig a kék szín illik. Ha viszont nem tudjuk előre, hogy milyen nemű lesz az apróság, vagy egyszerűen nem szeretnénk alkalmazkodni a hagyományos felfogáshoz, akkor vásároljunk olyan semleges színű ruhadarabokat, mint például fehér, sárga, bézs vagy zöld. Praktikus, ha az alsóruházat fehér színű, mert akkor magasabb hőfokon is moshatjuk.

Kató Iringó

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés