Most éppen itt vagy:
»
»
»
A baba fogápolása

A baba fogápolása

Sokan úgy hiszik, hogy a szájápolás csak akkor kezdődik mikor már kibújtak a baba fogai. Sajnos ez nem így van. Minden etetés után gyengéden töröljük meg a baba ínyét egy puha nyirkos kendővel vagy esetleg egy nedves gézdarabkával.

Első fogak

A fogak kibújása mindig egy zűrösebb időszak mind a baba és mind a család számára. Az íny érzékenyebbé válhat, hiszen a fogak előretörése duzzanattal, fájdalommal jár. Nagyon fontos, hogy az ínyt ebben az időszakban masszírozzuk vagy lehűtött rágókát adjuk a babának. Hűtőrágókákat kifejezetten erre az időszakra lettek kifejlesztve, hogy hűtsék a baba ínyét a kellemetlenségek ellen.

Miután kibújik a baba első foga, minden reggel és este gondoskodnunk kell a baba fogainak tisztításáról, a fogszuvasodás és az ínygyulladás megelőzése ellen. Eleinte a fogacskákat minden este töröljük át tiszta, nedves zsebkendővel vagy gézdarabkával. A gyermekek minél korábbi szoktatása, és példamutatásunk javasolt az igényes szájápolás megalapozásához.

A fogkefe

A baba egyéves kora körül már használhatunk fogkefét. A gyerekeknek speciális gyermekfogkefére van szükségük, melynek kicsi fején puha, lekerekített végű sörték találhatók. A fogkefét 3-4 havonként mindenképpen, fertőző betegség után pedig azonnal ajánlatos kicserélni.

Hogyan mossuk meg a gyermek fogát?

  • A fogmosást kezdjük az elülső fogaknál. Helyezzük a fogkefét a fognyak-íny határára, és apró gyengéd ún. sikáló mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket.
  • Ezután hasonló kis mozdulatokkal haladjunk a foga külső felszínén a hátsó fogak felé, majd a hátsó fogak belső oldalát is tisztítsuk meg.
  • A következő lépésben a metszőfogak belső oldaláról távolítsuk el a lepedéket úgy, hogy a fogkefét függőleges helyzetben tartjuk.
  • Végül apró, sikáló mozdulatokkal tisztítsuk meg a rágófelszíneket is.
  • Fogmosás végén figyeljen arra, hogy gyermeke alaposan kiöblítse a száját!

Kató Iringó

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés