Most éppen itt vagy:
»
»
»
Éber állapot

Éber állapot

Újszülött esetében az éber állapotnak is több változata létezik, két legfontosabb tudatállapot az aktív és a passzív éberség.

Az aktív éber állapot

Az aktív éber állapot a babánál az a tudatállapot, amikor minden iránt érdeklődik, ami a környezetében történik. Ezt az állapotot nagyon könnyű felismerni, hiszen a baba folyamatosan mozog, ráfókuszál a tárgyakra, éberen figyeli a környezetében lévő tárgyakat, tapasztalatot gyűjt.

Mivel a baba életritmusa roppant gyors, ezért amikor a kismama ezt a tudatállapotot tapasztalja a babánál, fel kell készülni, hogy hamarosan valószínűleg etetésre is szükség lesz. Ezt akkor érdemes különösen figyelembe venni, ha éppen séta közben tapasztaljuk, hiszen ez egy figyelmeztető jelzés.

A baba éber tudatállapotban próbálgatja a kommunikációs formákat, és mivel ez igen nehézkes részéről, gyakran dühbe gurul, ezért erre is fel kell készülni ebben a tudatállapotban a kismamának.

A passzív éber állapot

A passzív éber állapot nem minden esetben tűnik fel a szülőknek, pedig ez is egy nagyon fontos szakasz a baba életében. Ez egy nyugalmi állapot, amikor a baba legfőbb tevékenysége a figyelem. Nyugodtan fekszik, nem nagyon mozgatja a végtagjait, szeme tágra nyílik, és inkább személyekre figyel, mint tárgyakra.

A passzív éber állapot nagyszerű lehetőség a babával való nyugodt beszélgetésre. Ezt az állapotot kihasználhatjuk annak érdekében, hogy a baba és az apuka közötti kapcsolatot elmélyítsük.

Mire ügyeljünk?

Nagyon vigyázzunk arra, hogy nyugodt éber állapotban ne kényszerítsük a babát különböző dolgokra, mosolyra, játékra, semmi olyan dologra, ami gyors mozgással jár, mert nyűgös lesz tőle a baba. Ebben az állapotban ő figyelni szeretne, információkat gyűjteni vagy nyugodtan kommunikálni, illetve kommunikációra figyelni, azt befogadni. Használjuk ki ezt az állapotot, hiszen a baba sokkal jobban figyel, mint más állapotaiban.

Varga-Czakó Adrienn

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés