Most éppen itt vagy:
»
»
»
A köldökcsonk megfelelő ápolása, babáknál

A köldökcsonk megfelelő ápolása, babáknál

A köldökcsonk ápolásánál használatos higiéniai eszközök használata régóta megosztják a védőnőket és az orvosokat is. Egyesek szerint a baba köldökcsonkja nem igényel alkoholos kezelést, mások szerint azonban csak ezzel kerülhető el a fertőzés.

Köldökcsonk ápolása

Amennyiben a természetes (alkoholmentes) kezelés mellett döntünk, akkor nincs más dolgunk, mint gondoskodni arról, hogy a seb szabadon legyen a pelenka felett, ne érje nedvesség és levegőzzön.

Patikából szerezzünk be olyan vízálló sebtapaszt, ami kifejezetten köldökcsonk leragasztására lett kifejlesztve. Ezzel meglehetősen megkönnyíti a baba fürdetését anélkül, hogy a seb átnedvesedne.

Azok a kismamák, akik tartanak a fertőzés veszélyétől és a hagyományos módszerben bíznak, a baba köldökcsonk tisztításához használjanak 70%-os alkoholt, melyet steril gézzel kell alkalmazni.

Minden pelenkázáskor egy kis steril gézre tegyünk az alkoholból, és finoman de határozott mozdulatokkal tisztítsuk le a baba köldökcsonkját. Egy kis hintőport is szórhatunk rá, hogy gyorsítsuk a leszáradást. Érdemes a pelenkát gyakran cserélni, így csökken az esély az átnedvesedésre és a fertőzésre.

A baba köldökcsonkja az első hónapban leszárad, gyakran már az első két hétben. A leszáradás utána seb még érzékeny lehet, és a korábbi ápoláshoz hasonló törődést igényel. Ilyenkor még az enyhe váladékozás is előfordulhat, de ez nem rendellenes.

Akkor van probléma, ha a seb környéke erősen kipirosodik, váladékozik, vagy kellemetlen szaga van. Ezek a tünetek fertőzésre utalnak és azonnali orvosi segítséget igényel.

Kelemen Kitti

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés