Most éppen itt vagy:
»
»
»
Hogyan fürdessük meg a babát?

Hogyan fürdessük meg a babát?

Az újszülött fürdetése napi szinten ismétlődő hangulatos esemény, amely bizalmas együttlét perceit jelenti a szülők és a baba számára egyaránt.

A baba fürdetése

 

Azonban a fürdetéssel kapcsolatban tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy a baba bőrén lévő védőrétegnek különleges szerepe van az immunitásában, ezért nem feltétlenül teszünk jót azzal, ha naponta megfürdetjük.Az újszülött képtelen rá, hogy bepiszkolódjon, ezért sokszor elegendő a nedves szivaccsal való mosdatás.

A babának játék a fürdés

A legtöbb baba élvezi a fürdést, ezért ne vonjuk meg tőlük ezt a remek szórakozást, csak ne vigyük túlzásba. Tartsuk szem előtt azokat a dolgokat, melyek a higiénia menüpontban olvashatunk. Ha a baba a köldökcsonkja még nem száradt le, akkor a szivacsos mosdatás ajánlott, hiszen ezzel biztosíthatjuk, hogy ne érje víz a sebet.

A szivacsos mosdatást nem feltétlenül kell a fürdőszobában elvégeznünk. Erre jobb helyszín lehet a pelenkázó, vagy egy olyan asztal, aminek a magassága megfelelő a baba tisztítását végző számára.

A babát soha ne hagyjuk egyedül!

Akár mosdatást, akár fürdetést választunk, minden esetben előre ki kell készíteni a szükséges kellékeket, hogy a tisztálkodás közben ne kelljen a babát egyedül hagyni. Tisztálkodás előtt érdemes a babát beolajozni, így bőrét megóvjuk a kiszáradástól. A helyiség hőmérséklete mindig legyen ideális, nehogy a baba megfázzon.

A szivacsos mosdatáskor, illetve a fürdetéskor egyaránt próbáljuk megoldani, hogy tisztított, klórmentes vizet használjunk. Ez persze nem feltétel.

Fürdetéskor különösen figyeljünk oda a testhajlatokra, testnyílásokra. A baba arcának mosdatásakor nagyon óvatosan bánjunk a szeme, orra, szája környéki területekkel. Törekedjünk arra, hogy ne menjen víz a szemébe,  és véletlenül se nyeljen le egy kortyot se vízből.

Fürdetés után lehetőleg kapucnis fürdőlepedőt használjunk, az védi a baba fejét. Miután szárazra töröltük a babát, és tisztába tettük, csak azután öltöztessük fel. Amennyiben nem száraz minden testrésze, nagyon kellemetlenül fogja érezni magát az öltöztetés után.

Az ideális babakád leírását az eszközök menüpontban találja.

De hogy valóban bizalmas és hangulatossá váljék, fontos a nyugodt környezet, ami magában foglalja azt is, hogy semmi ne hiányozzék a „toalettasztal” mellől.

Fürdetési/tisztálkodási kellékek

• Fürdőkád, kádállvány
• Csúszásgátló (többféle méretben kapható)
• Fürdőszivacs, kesztyű
• Babatartó szivacs (Midi és Maxi méretben is kapható). A baba első pár (kb. 8 hónapos korig) hónapjában segíti a fürdetést. Csúszásgátlóként is funkcionál, szinte bármely babakádhoz, normál kádhoz használható.
• Baba hajkefe és fésű szett
• Kifogók (többféle anyagból, kapucnis, stb.)
• Biztonsági baba olló, csipesz
• Biztonsági fültisztító pálcika
• Pelenkázó feltét
• Vízhőmérő, szobahőmérő
• Babakozmetikumok (sampon, fürdető, babaolaj, testápoló tej, popsikenőcs)
• Fogápoló készletek
• Mérleg (kölcsönözhető!)
• Bili, WC-szűkítő
• Fellépő
• Fürdőjátékok
• Fürdőszobai játéktartó
• Hajmosó karika
• Köntös

A baba fürdetése higiénikusan

A baba fürdetése a kád alapos tisztításával kezdődik, melyet bármilyen vegyszerrel végzünk, azt alaposan öblítsük le. Majd győződjünk meg arról, hogy nem maradt vegyszer a felületen, ami érintkezésbe léphet a baba bőrével.

Azért nagyon fontos, hogy a baba milyen vegyszerrel kerül kapcsolatba, mert az ő bőrének még jóval nagyobb az áteresztő képessége, mint egy felnőtté, így azon keresztül sokkal könnyebben felszívódik bármilyen anyag.

Pontosan ezért jelent nagy előnyt, ha a babának lehetősége van tisztított vízben fürdeni. Ezzel minimálisra csökkenthetjük a bőréhez jutó klórmennyiséget.

Tekintettel arra, hogy a legtöbb babának száraz a bőre, elkerülhetjük a fürdés utáni testápoló alkalmazását, ha a fürdés előtt babaolajjal átmasszírozzuk a babát. Steril vattapamacs segítségével vigyük fel az olajat a baba bőrére, különös tekintettel a hajlatokra. Amennyiben a fürdetésre kiválasztott helyiség hőmérséklete lehetővé teszi, akkor mindezt 10-15 perccel fürdetés előtt tegyük meg, hogy a baba bőre jól beszívja az olajat.

Olyan olajat válasszunk, melynek alacsony a szintetikus anyag tartalma, valamint a PH értéke megfelelő egy csecsemő számára. Legjobb a patikákban kapható babaolaj.

Fürdetéshez illat és színezékmentes fürdetőszert vagy fürdetőkrémet használjunk. A legjobb a természetes alapanyagokból előállított kozmetikum, mely hajmosásra is alkalmas. Ne használjunk külön sampont, a baba haja ezt még nem igényli.

Parnaki Fanni

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés