Most éppen itt vagy:
»
»
»
Készségfejlesztő játékok

Készségfejlesztő játékok

Egy újszülött esetében sem a mozgási, sem az észlelési, sem az érzékelési képességek nincsenek kifejlődve. Egy hosszú tanulási folyamat során alakulnak ki ezek. A kisbaba nap, mint nap új dolgokkal ismerkedik meg, melyben a szülő nagy segítségére lehet. Nem szabad azonban erőltetni a fejlődést, fejlesztést! Ha olyan dolgokra késztetjük, ami nagyon eltér a fejlettségi szintjétől, azzal csak hátráltatjuk őt. Létezik egyfajta fejlődési minta, de minden gyermek különböző, így ez sem törvényszerű. Ha a szülő úgy érzi, hogy a baba nagyon eltér kortársaitól, beszélje ezt meg a gyerekorvossal, védőnővel.

A játék során fejlődik a baba koncentrációs és döntési képessége, helyzetfelismerése, találékonyságra, kreatív, problémamegoldó gondolkodásra neveli őt. Akár saját gyermekünk számára szeretnénk játékot vásárolni, akár ajándékba szánjuk, válasszunk olyat, amely ösztönzi a fejlődését. Minden játéknál tartsuk szem előtt a korosztályra vonatkozó javaslatokat, ha ugyanis túl korán kap ilyet a gyerek, akkor nem lesz érthető, és nem lesz érdekes sem a számára.

Fejlesztő hatású játékok

3 hónapos korig
A babák látása kezdetben behatárolt, születés után már az arcuktól kb. 25-40 cm-re lévő tárgyakat látják. Ezek a tárgyak élénk színűek, könnyen felismerhető formájúak legyenek, az is jó, ha valamilyen hangot adnak ki. Kezdetben csak nézi a játékokat, ha mozgatjuk előtte, akkor a szemével követni is fogja, majd a saját kezével ő is mozgásba hozza pl. a kiságy feletti játékot. Vehetün neki csörgő, sípoló játékokat, amiket eleinte véletlenül, majd egyre tudatosabban fog megszólaltatni. Az ágya fölé szerelhető mozgó, zenélő játék is jó választás, sokáig leköti a figyelmét.

6 hónapos korig
Ebben a korban fejleszthetjük a szem és kéz koordinációját. Helyezzünk tárgyakat a szeme elé, amelyeket megfoghat. Mivel ezután minden tárgy a szájában köt ki, ügyeljünk rá, hogy ezek ne okozzanak sérülést. Helyezzünk a kiságy szélére játékokat, amikkel a baba elszórakoztatja magát. Javasolt játékok ebben a korban a puha állatkák, labdák, nyomogatható és rágcsálható játékok, babatükrök.

1-2 éves kor körül

  • Formabedobó: Az egyik legnépszerűbb készségfejlesztő játék. Használatával könnyedén megismeri a színeket, formákat, fejleszti a logikát, és a koncentrációt.
  • Színes labdák: a sok színes labda remek szórakozást nyújt. Szívesen gurítják szét őket, hogy azután kúszva-mászva összegyűjtsék a labdákat. Nagyobb gyerekekkel gyakorolhatjuk a labda elkapását, egy doboz segítségével a célba dobást is.
  • Húzós kocsi: A gyerekek hosszú időn át képesek szaladgálni, kanyarogni, húzva maguk után a kisautót. Pakolhatunk bele kisebb játékokat, építőkockát, amiket szállíthatnak vele, vagy homokozáshoz is hasznos felszerelés. Egyik népszerű változata a húzós csiga.
  • Csattogós lepke: Régi, klasszikus játék, ami változatlanul népszerű a gyerkek körében. A bot segít az egyensúly megtartásában, így a kicsit még bizonytalanabbul járó babák is szívesen játszanak vele, egyre gyorsabban tologatják, és élvezik, hogy a lepke csapdos a szárnyaival.

A térlátást fejlesztő játékok közül a legnépszerűbbek az építőkockák és a legók, itt nem csak az építés, de a rombolás is ugyanolyan élvezetes számukra. A logikai készséget erősítik a különféle memóriajátékok, kirakók, összepárosítós játékok, toronyépítő játékok. A ritmusérzék fejleszthető a zenélő játékokkal, hangszerekkel, de akár a láboson zenélés is remek szórakozás.

 

Grósz Magdolna

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés