Most éppen itt vagy:
»
»
»
Mi lehet veszélyes egy gyerekjátékban?

Mi lehet veszélyes egy gyerekjátékban?

Az evidens és látható problémákon kívül számos kevésbé ismert, és többnyire láthatatlan veszélyt tartogathatnak a gyerekjátékok. A gyereknap játékvásárlás szempontjából kiemelt időszak, ennek alkalmából a REGIO JÁTÉK fogyasztóvédelmi referense összegyűjtötte a felelősségteljes vásárlás legfontosabb tudnivalóit.

Külső és belső veszélyek

Az elmúlt években a játékpiacon betiltott játékok kétharmadát a műanyag termékek lágyítására használt ftalátsavak miatt hívták vissza. Ezek közül néhány rákkeltő hatású lehet, károsan befolyásolhatja a hormonrendszert, gyomorirritációt és hasmenést is okozhat. Az anyag használatát az EU-ban már betiltották gyermekjátékok gyártásakor, de a 2013-ban kivont 127 baba és 48 csörgő nagy része emiatt került ki a forgalomból. A ftalátok mellett a termékek ólom, kadmium és nehézfémtartalma is veszélyt jelenthet, ahogy a helytelen bakteriológiai állapot is. A betiltott buborékfújók nagy részénél például a tartályban levő folyadék baktériumtartalma okozott problémát, amely vagy már a gyártáskor vagy a flakon helytelen záródása miatt került a termékbe.

Természetesen nem szabad elbagatellizálni a szerkezeti hiányosságokból adódó hibákat sem. A testi épséget veszélyeztető játékszerek között találunk törékenyeket, hegyes szélűeket, olyanokat, amelyeknek könnyen leeső, vagy leszerelhető elemei vannak. Ezek főleg 3 éves kor alatt lehetnek veszélyesek, éppen ezért szabvány írja elő, hogy figyelmeztetést kell elhelyezni azokon a játékokon, amelyek 36 hónap alatti gyereknek nem adhatók (áthúzott piros körös, 0–3 jelzés). Kiemelten fontos a termék biztonságos kialakítása olyan játékok esetében, melyek a gyermek súlyát hordozzák, mint például a biciklik, triciklik, rollerek, vagy a hinták.

„Laikusként is kiszűrhető, ha egy játék szemmel láthatóan selejt, azonban ránézésre nem lehet megállapítani, hogy a megengedettnél többet tartalmaz-e a tiltott anyagokból, vagy, hogy milyen a bakteriológiai állapota” – nyilatkozta Hódosi Zoltán a REGIO JÁTÉK fogyasztóvédelmi referense. „Éppen ezért kiemelten fontos, hogy előre tervezetten, megbízható forrásból, szakértő eladó bevonásával szerezzük be gyermekeink játékait” – tette hozzá a szakember.

5 tipp a tudatos játékvásárláshoz

  • Keressük a magyar nyelvű tájékoztató és figyelmeztető feliratokat a termékek csomagolásán!
  • Keressük a magyar nyelvű használati utasítást. Minden forgalomba kerülő terméknek rendelkeznie kell magyar nyelvű használati utasítással, ez alól csak az olyan játékok képeznek kivételt, amelyek használata nagyon egyértelmű (pl. labda, csörgő).
  • Nézzük meg a CE jelölést. Az uniós országokban piacra kerülő játékok csomagolásán rajta kell lennie a CE megfelelőségi jelölésnek, ami biztosítja, hogy a termék megfelel a játékszerektől elvárható biztonsági előírásoknak.
  • Ellenőrizzük a gyártót. Nézzük meg, hogy láthatóak-e a következő adatok: típus-, tétel-, sorozat- és modellszám, valamint a gyártó/forgalmazó elérhetősége. Ha ezek hiányoznak, a termék nem beazonosítható, így inkább kerüljük el.
  • Figyeljünk a korhatár besorolásra. Nemcsak a megajándékozott életkora számít, gondoljunk a kistestvérre is, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az ő kezében köt ki a játék.

Akik vigyáznak a gyerekekre

A gyártástechnológia fejlődik, és új anyagokat is használ a játékipar, így folyamatosan jelenhetnek meg eddig nem ismert veszélyek. A jogszabályokat ennek megfelelően rendkívül gyakran frissítik, a megbízható játékboltoknál pedig külön szakemberek foglalkoznak a játékok biztonságának ellenőrzésével.

 

Forrás: sajtóanyag

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés