Most éppen itt vagy:
»
»
»
»
Az örökké tartó kötődés

Az örökké tartó kötődés

Az érintés nagyon fontos kapcsolat, szülő és gyermek között. A felnőtt élet legfőbb meghatározója a gyerekkorban kapott érintés, simogatás mennyisége és minősége.

Amikor a baba az édesanya pocakjában fejlődik, akkor az édesanya meleg teste nyújt biztonságérzetet a születendő gyermeknek. A születés pillanatában ez a biztonságérzet megszűnik, hiszen a baba kikerül egy számára ismeretlen környezetbe. Ezért az a legjobb, ha az újszülött világra jötte után pár óráig a szülőkkel hagyják, mert az újszülöttnek ugyan úgy szüksége van az eddig biztonságot jelentő személye, aki eddig is óvta és táplálta, igaz egy „zárt” világban.

Azzal, hogy az édesanya fürdeti, eteti, öltözteti a babát azzal nem a baba-mama kapcsolatát erősíti, hiszen ezek a cselekvések a szükségen alapulnak.

A baba és a szülők között az érintések hatására kialakul egy lelki és fizikai kötődés, amely során a baba biztonságban érzi magát. Bátran mer tőlük eltávolodni és önálló cselekedeteket végezni, mert tudja, hogy ha szükség van rá szülei bármikor a segítségére sietnek. Azoknál a gyerekeknél, akiknél nincs meg ez a biztonságérzet nem játszanak egyedül és félnek a szülőktől távol lenni.

A babával való érintkezés nem merül ki bőrének simogatásával. A babának szüksége van a beszédre, illatokra, arcjátékra. A helyes kötödést azzal lehet leginkább elérni, ha az édesanya megtanulja megérteni a baba jelzéseit. Ezért nem minden esetben szerencsés ha a „Nagy Könyv” vagy az „Anyukám is így csinálta” szerint jár el a szülő. Ha a mama szabad, amikor a babának szüksége van rá (éhes, álmos, stb…) erősíti a szülő – gyermek kapcsolatot, mivel a gyermek olyan közegbe nő fel, ahol mindig számíthat a szülőre és a szülői is megtanul bízni gyermeke jelzéseiben.

Kelemen Kitti

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés