Most éppen itt vagy:
»
»
»
»
Baba és háziállat egy lakásban

Baba és háziállat egy lakásban

A kisgyerekek és az állatok között különleges kapcsolat tud kialakulni, gyorsan egy hullámhosszra kerülnek. Az állatok közelében felnövő gyerekek empatikusabbak, kevesebb köztük a szorongó, depresszióra hajlamos fiatal.

A kutyát, macskát vagy más háziállatot tartó szülők egy kisbaba érkezésekor szembesülnek a gondolattal, hogy hogyan tudják összeegyeztetni az új jövevény érkezését kedvencükkel. Van, aki gyerekvállaláskor kénytelen megválni kisállatától, elajándékozza, új otthont keres számára. Aki úgy dönt, hogy belefér a család életébe a kisállat, néhány szabály betartásával, és odafigyeléssel összeegyeztetheti a babával is.

Mire figyeljünk?

A legfontosabb a tisztaság. Tartsuk be az alapvető tisztasági szabályokat a baba körül, gyakrabban mossunk fel, ügyeljünk a játékok fertőtlenítésére, és a gyakori kézmosásra. A konyhára, ahol a tápszert, vagy a bébiétel készítjük fokozottan figyeljünk. Ne engedjük, hogy a kutya, macska arcon nyalja az embert, és az ágyba sem szükséges befektetni. Az allergia nem örökletes, de hajlam igen, az állatok szőrében, a madarak ürülékében allergének találhatóak, amik allergizáló hatással lehetnek a csecsemő esetében.

Házi kedvencünknek egy baba érkezésével bizony új szabályokat kell felállítanunk, amit kellő tekintéllyel és tanítással tudunk betartatni. Az idősebb állatokra jellemző, hogy nehezebben alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. Ha ingerlékeny, kiszámíthatatlan viselkedést tapasztalnánk egy idősebb kutya esetén, kérjük akár szakember segítségét is, hogy megoldjuk a helyzetet. Ne hagyjuk egyedül a babát négylábú kedvencünkkel! Akár egy csecsemő esetében is veszélyes lehet, mert hangos sírása ijesztő lehet a kutya számára, rosszul reagálhat rá. Később a kúszó-mászó baba előszeretettel húzogatja a kutya, vagy macska fülét, farkát, készítsük fel erre, és jutalmazzuk meg az állatot, ha ezt nyugalommal tűri.

Az akváriumban, terráriumban vagy ketrecben tartott kisállatokkal viszonylag egyszerűbb a helyzet. Itt a lakóhelyük elhelyezésére kell nagyon figyelni, olyan helyre tegyük, ahol a kisgyerek nem érheti el.

Ha sikerül a megfelelő környezet kialakítása, a baba és a házi kedvenc együttélése nagyon sok vidám percet fog szerezni. Az állattartás fejleszti a gyermek szociális készségeit, segíti a társas kapcsolatok kialakítását, nyugodtabbak, kiegyensúlyozotabbak lesznek a gyerekek. Nem véletlen, hogy az állatokat gyakran terápiás kezeléseknél is segítségül hívják. Később pedig, ahogy nő a gyermek, fokozottan bevonhatjuk az állat ápolásába is, így megtanul gondoskodni, felelősséget vállalni játszótársáért.

 

Grósz Magdolna

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés