Most éppen itt vagy:
»
»
»
Amikor anya dalra fakad, avagy zenére nevelés csecsemőkorban

Amikor anya dalra fakad, avagy zenére nevelés csecsemőkorban

Köztudott, hogy a gyermek zenei nevelése már magzati korban, az anyaméhben elkezdődik. A születést követően a csecsemő először az édesanyjával alakít ki a szorosabb érzelmi kapcsolatot: szüksége van a hangjára, mosolyára, érintésére, ölelésére.

A hangok nagyon fontosak

Az édesanya, édesapa hangja nagyon fontos a gyermek számára: a gyermek személyiségét, lelkiállapotát befolyásolják a szülőktől hallott szavak, dallamok, ritmusos játszó mondókák. Azonban a gyermek születését követően sok édesanya tart az énekléstől, néhányan pedig nem ismerik vagy elfelejtették a gyermekdalokat, mondókákat. Viszont a gyermek számára sokkal hatásosabb és többet ad, ha az édesanyja énekel, mintha egy mesés, dallamos zenei CD-t hallgatna. Sok édesanya azért „fél” az énekléstől, mert szerinte nincs jó hangja. Pedig számtalan vizsgálat és kísérlet igazolja, hogy a gyermek számára az édesanyja hangja a legszebb, és az ismerős hang mellett az érdekes dallam, a ritmus kelti fel a figyelmét. Ezért a szülők énekeljenek bátran, leljék örömüket a dalban, a közös játékban!

A dalolás, a játékos mondókák, az ölbeli játékok közelebb hozzák egymáshoz az anyát és gyermekét. Az ölbeli játékok a gyermekek életkori sajátosságaira utalnak: az egyszerű mozgással kísért énekek, mondókák tulajdonképpen „kétszemélyes” játékok (pl. a lovagoltatók, hintáztatók, sétáltatók, altatók, kéz-kar-láb-játékok), melyek a felnőtt és a kisgyermek viszonyát pozitívan befolyásolják. Az anyai dalolás egyrészt elmélyíti a gyermek-szülő kapcsolatot, másrészt felkelti a gyermek zenei érdeklődését és érzékennyé, fogékonnyá teszi a zene, a művészet iránt.

 

Kelemen Kitti

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés