Most éppen itt vagy:
»
»
»
Tilos veszekedni és elbeszélni a baba fölött!

Tilos veszekedni és elbeszélni a baba fölött!

A baba közelében a veszekedés egyáltalán nem ajánlott, ugyanis a babának a regenerálódáshoz elsősorban nyugalomra van szüksége.

Bizonyított tény, hogy a baba számára a környezetében elhangzott veszekedés fokozott zaklatottságot okoz. Ez egyértelműen kihat a baba mentális állapotára, de nem ez a legnagyobb probléma a veszekedéssel.

A veszekedés árt a babábak

Amikor a baba mellett sokszor történik veszekedés, az a nyugalmát megzavarja, a nyugalom megvonása pedig kialvatlansághoz vezet. A kialvatlan baba visszamarad a fejlődésben. Nem kapja meg a neki kijáró megfelelő mennyiségű pihenést, valamint igen gyakran elalszik evés közben, aminek következtében nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű táplálékhoz.

A kialvatlan baba nyűgös, továbbá sokkal könnyebben megbetegszik, mint normál körülmények között. A tapasztalatszerzésben is igen erősen befolyásolja a babát a rendszeres veszekedés következtében kialakult állapota, hiszen egészen másfelé irányul a figyelme, kevesebb élményt képes befogadni, mint vele egyidős társai.

Mindez nagyon rossz hatással van a baba szellemi és testi fejlődésére egyaránt, ám ezen túl még ott van a baba érzelmi beállítottsága, amit szintén nagyon erősen befolyásol, amikor végig kell hallania egy-egy veszekedést.

Mindezek tudatában minden szülő felelőssége, hogy ne tegye ki ennek a babát. Lehetőség szerint, a veszekedést, már ha mindenképpen muszáj, úgy intézze a kismama és a másik fél, hogy óvja meg a babát mindezen negatív hatásoktól.

Ne kiabáljunk a baba felett

Ez egy roppant érdekes és sajnos mindennapos dolog, amikor elbeszélnek a baba feje fölött, mintha ott se lenne. Tudomásul kell vennie a kismamának, hogy a baba nem egy használati tárgy, vagy egy érdekesség, hanem egy értelmes és érző emberi lény.

Nem biztos, hogy a szavakat érti, de azt mindenképpen, hogy róla beszélnek, és a szavak érzelmi telítettségéről tudja, hogy éppen jó vagy rossz dolgokról esik szó. Főleg azokat a dolgokat nem érdemes a baba jelenlétében megtárgyalni másokkal, ami esetleg nem teljesen optimális, mert akkor a baba azt hiheti, hogy hibázott valamivel kapcsolatban, és ettől nem biztos, hogy túl jól fogja magát érezni.

Senki nem tudja pontosan, mikor mennyit ért a baba a körülötte folyó kommunikációból, az viszont teljesen biztos, hogy a becsmérlő kifejezések érzelmi súlyát érzékeli, ezért ezeket hanyagoljuk a környezetében.

A baba is, mint minden emberi lény, szeretne megfelelni, főként azok számára, akik ellátják, gondozzák őt. Éreznie kell a szeretetet, a nyugalmat, és az elismerést is.

Ezzel is képes a kismama hozzájárulni a baba nyugalmához, ami elengedhetetlen feltétele a normális fejlődésének.

 

Kelemen Kitti

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés