Most éppen itt vagy:
»
»
»
Pelenka: Eldobható vagy mosható?

Pelenka: Eldobható vagy mosható?

A pelenkás korszak végéig kb. 4-6 ezer eldobható pelenkát használhatunk el, ezzel szemben a moshatóból, típustól függően, csupán 20-50 darabra lehet szükség.

Mosható pelenka

Környezetbarát, vegyszermentes, bababarát, kényelmes, praktikus, és még sorolhatnánk a mosható pelenka előnyeit. Ráadásul ma már nagyobb nedvszívásúak is lettek, és mosásuk is sokkal könnyebb, mint néhány évvel ezelőtt. Amennyire lehet kényelmesek is, de nem annyira, hogy később ne tudjon a baba leszokni róla. Nagyon sokan éppen emiatt választják, hiszen nem annyira szívja fel a nedvességet, mint az eldobható változat, így idővel irritálja a babát, így könnyebben lesz szobatiszta. Praktikusság szempontjából sem az utolsó, elég egyszer megvenni, és nem csak egy, hanem akár több gyermek is ki tudja használni.

Régebben patentos vagy megkötős gumibugyit és betétként textilpelenkát használtak. Még ma is lehet kapni patikákban és bababoltokban, de anyagát tekintve nem túl bababarát, hiszen műanyag. A mostani mosható pelenkák általában három részből állnak: nadrágpelenka, pelenkabetét és külső nedvességzáró, és ezen belül is különböző típusúak léteznek.

Két típus létezik

Az egyik, a külön belső és külső pelenka. Ebben az esetben a belső a tulajdonképpeni pelenka, amelynek egyik típusa kapcsokkal, tépőzárral állítható kb. 3-15-kg-ig, azaz a pelenkás-korszak egész szakaszára megfelelő. A másik belső-fajta egy tulajdonképpeni betét, amelyet csak be kell helyezni a külső, nedvességzáró rétegbe. A belsőből kb. 20 db-ot érdemes vennünk. Erre jön még a nedvességzáró külső réteg, a gumibugyi. Ez szintén bőrbarát anyagból készül és méretenként kb. 3-4 darab kell belőle. Ennek a rendszernek az előnye, hogy gyorsabban szárad, valamivel olcsóbb megoldás, mint a következőkben részletezett “mindent az egyben” pelenka.

A másik típus a „kettő az egyben” pelenka. Ennél a fajtánál a nedvszívó flanel-réteget egybevarrták a vízzáró külső réteggel. Itt csak „egy darabból” áll a pelenka, valóban egy mozdulattal feladható a babára. Nem egy méret szükséges, hanem a baba korától és nagyságától függően 2 méretre, méretenként átlagosan 15-25 darab pelenkára van szükség. Ennek a típusnak az előnye az egyszerűség.

Hátránya

Az anyukák véleménye szerint a modern verziók ellenére még mindig túl idő igényes a használata. Annak ellenére is, hogy rosszakarói szerint mérhetetlenül sokat kell mosni, amivel vizet és energiát fogyasztunk, nem beszélve a rengeteg mosószerről, ami szintén nem környezetbarát. Ugyanakkor minden mosás alkalmával kopik, elhasználódik, foltos lesz, amit nem minden édesanya tud elviselni. Hosszú távon gazdaságos, de az első beruházás elég költséges, ám ha egy kis időt szánunk rá és kiszámoljuk, rájövünk, hogy sokkal jobban megéri, mint az eldobható.

Eldobható pelenka

Legnagyobb erénye a praktikussága. Könnyen használható és nincs vele különösebb probléma. Nem kell a „kakis” pelenkát mosni, hanem csak egy egyszerű mozdulattal a kukába lehet dobni. Különféle nedvszívó hatásának köszönhetően a baba kényelmesen érzi magát benne. A gyakori pelenkakiütések ellen a jobb minőségű pelenkák beépített nyugtató hatású krémmel védekeznek, ezzel is segítve a  baba komfortérzetét

Hátránya

A mosható pelenkával ellentétben a baba annyira jól érzi magát benne, hogy nehezebben lehet szobatisztaságra szoktatni. Nagyon drága, ami nem csak rövidtávon, hanem hosszú távon is megmutatkozik. Ám a pelenkaboltoknak köszönhetően ma már azért az áruk realizálódtak. Nem túl környezetbarát, hisz rengeteget használunk el belőle és az mind a szemétben landol.

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés