Most éppen itt vagy:
»
»
»
Fiú probléma, vagyis a fityma letapadás

Fiú probléma, vagyis a fityma letapadás

A fiúgyermekeknél igen gyakori probléma a fitymaletapadás és a fitymaszűkület. De ez a két dolog nem egy és ugyan az.

A fitymaletapadás (adhesio)

az, amikor a fityma a hímvessző makkjához lenőtt. Ez csecsemőkorban teljesen normális, ami később magától vagy kisebb segítséggel orvosolható, azonban műtétet nem igényel.

60 évvel ezelőtt egy brit tanulmány során kiderült, hogy a fiúgyermekek közel 80 százalékánál magától elmúlik a letapadás a gyermek második életévéig. Amennyiben ez mégsem így történik, ilyenkor javasolják a fityma hátrahúzását nagyon indokolt esetben. Ha a gyermeknek nincs gyulladása, szűkület nem észlelhető akkor nem fontos hátrahúzni. Viszont idővel tisztításra szükség lesz, mert a makk körül kellemetlen szagú váladék gyűlik össze. A fityma hátrahúzását csak akkor kezdjék meg, ha a gyermek is hajlandó rá. Erőltetni nem szabad. Javasolt este, fürdés után nagyon óvatosan apránként lejjebb tolni, természetesen nem egyszerre, mert ezzel nagy fájdalmat okoznak a picinek. Abban az esetben, ha ez otthon nem sikerül, úgy 4 éves kor után az orvos érzéstelenítő kenőccsel fájdalommentesen hátrahúzza.

A fitymaszűkület (phimosis)

az, amikor a bőrnek olyan szűk a nyílása, hogy a fityma csak kicsit húzható hátra vagy egyáltalán nem. Ez a fiú csecsemők 98%-át érinti, de ez általában három éves korig maradéktalanul meggyógyul.

A fitymaszűkület sem betegség, nagyon sok kisfiú így születik. Ez is magától javulhat vagy meg is szűnhet, ahogy a gyermek nő. Ebben az esetben a fitymát nem szabad hátrahúzni, mert az berepedhet. Abban az esetben, ha a baba nem pisil rendesen, vagy a fitymazsák felfúvódik pisilés közben, javasolt az orvosnak megmutatni. Ha gyulladás volt, vagy van abban az esetben is azonnal orvoshoz kell vinni a babát. Megoldást jelenthet a szteroid tartalmú kenőcs használata, melyet orvos ír fel. Ezt a kenőcsőt egy hónapig használva akkor teljesen megszüntethető a szűkület. Sajnos előfordul, hogy ez nem segít, ekkor jöhet szóba a műtét.

 

Kelemen Kitti

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Memo Baby
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés