Most éppen itt vagy:
»
»
»
Hőmérőzés

Hőmérőzés

A baba hőmérsékletének méréséből nem kell napi rutint csinálni, de olykor segíthet abban, hogy kimutassa a nem teljesen optimális egészségi állapotot.

A hőmérőzés eszközére és annak módszerére több lehetőség van. Egyénenként változó, hogy kinek mi a legkényelmesebb.

Hőmérőzés eszközei

Higanyos üveghőmérő

A hagyományos, higanyos üveghőmérőt nem javasolják az orvosok és a védőnők csecsemő hőmérőzéséhez, mivel törékeny, továbbá a higannyal való érintkezés súlyos veszélyeket rejt magában.

Digitális hőmérő

A digitális hőmérő biztonságos és egyszerűen használható. Megvan az a nagy előnye, hogy pár másodperc alatt megmutatja az értéket. Ez aktív babánál nagy előny lehet.

Cumihőmérő

A cumi kialakítású hőmérő akkor praktikus, ha a baba hozzá van szokva a nyugtató cumihoz, így nem köpködi azt ki. A cumihőmérőnek több idő kell a hőmérséklet megállapításához, ezért főként nyugodtan cumizó babánál lehet eredményesen alkalmazni.

Fülhőmérő

A fülhőmérő viszonylag pontatlan eredményt adhat, mivel befolyásolja a hallójáratban felgyülemlett szennyeződés, valamint a baba hallójáratának mérete. Egy éves kor előtt nem javasolt a használata. Amennyiben mégis a fülhőmérő mellett dönt valaki, akkor érdemes megkérni az orvost vagy a védőnőt, hogy mutassa meg annak megfelelő használatát.

Halántékhőmérő

A halántékhőmérők viszonylag pontos adatot adnak, és nem okoznak kellemetlenséget a babának, ezért javasolt eszköznek számítanak, bár viszonylag drágák. Az összes hőmérő közül ennek a legegyszerűbb a használata.

Hőmérőzés módszerei

Végbélben történő hőmérőzés

A végbélben mért hőmérséklet adja a legpontosabb adatot a baba testének hőmérsékletéről. Ügyelni kell arra, hogy a hőmérő ne legyen hideg, továbbá vazelinnal legyen síkosítva, hogy ne okozzon kellemetlenséget a babának.

A hőmérőt vezessük a baba végbelébe, hozzávetőlegesen két és fél centiméteres mélységig, ne erőltessük tovább, majd a hőmérőzés ideje alatt toljuk össze kezünkkel a végbélnyílást.

Amennyiben a baba nagyon kellemetlenül érzi magát, és ennek hangot is ad, legjobb, ha más módszert alkalmazunk a hőmérőzésre.

Hónaljban történő hőmérőzés

Hónaljban történő hőmérőzés előtt győződjünk meg arról, hogy a baba hónalja teljesen száraz, valamint ügyeljünk rá, hogy ne szorítsunk közé ruhadarabot.

A hőmérőzés ideje alatt szorítsuk össze a baba hónalját, csak így fog a hőmérő reális értéket mutatni.

Fülben történő hőmérőzés

Fülben történő hőmérőzés előtt győződjünk meg arról, hogy a baba füle teljesen tiszta. A baba hallójárata igen szűk, ezért az első hónapokban ez a módszer igen pontatlan eredményt fog mutatni.

Halántékon történő hőmérőzés

A halántékhőmérő nagyon pontos adatot ad számunkra, használata nagyon egyszerű. Amennyiben van rá lehetőségünk, ezt a módszert válasszuk.

Szájban történő hőmérőzés

Pici babáknál nem javasolt a szájban történő hőmérőzés, balesetveszélyes, valamint az eredmény sem teljesen pontos. Szájhőmérő használatát ha lehet, három éves korig ne végezzünk.

Hőmérőzés eredményei

A testhőmérséklet normális eredményei aszerint változnak, hogy mely testrészen folytatjuk a mérést.

Normál eredmények a következők:

  • szájban mért hőmérséklet: 37 celsius fok
  • végbélben mért hőmérséklet: 37,5 celsius fok
  • hónaljban mért hőmérséklet: 36,4 celsius fok

 

Varga-Czakó Adrienn

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés