Csecsemőreflexek

A baba spontán reflexekkel rendelkezik születése pillanatában, melyek nagy része azokat a funkciókat segíti, hogy életben maradásának esélyeit növelje.

A reflexek nagy része csak rövid ideig, többsége pár hónapig van jelen, azután funkcióját vesztve elmúlik. Ezeknek a reflexeknek a vizsgálatával alaposabban megismerhetjük a baba egészségi állapotát, esetlegesen iránymutatót kaphatunk arra vonatkozólag, milyen szempontból óvjuk nagyobb odafigyeléssel az újszülöttet.

Szopóreflex

A baba szájpadlását megérintve automatikusan szopni kezd. Legfeljebb 4 hónapig működő reflex, melyre később már nincs szükség, mivel felváltja a tudatos szopás akarata. A reflex elhagyása egyénenként változó a babáknál.

Keresőreflex

Szintén a táplálkozásra vonatkozó reflex. Amikor a baba arcát megérintjük, száját azonnal kinyitja és elkezdi keresni a táplálék forrását. Hozzávetőlegesen egyszerre hagyja el a baba a szopóreflexet és a keresőreflexet, mivel a táplálkozás tudatos akaratának megjelenésével már nincs rá szüksége.

Moro-reflex

Amikor a csecsemő megijed egy erős hangtól, ujjait és végtagjait kinyújtja, hátát homorítja, fejét hátrahúzza, majd kezét ökölbe zárva karjait behajlítja, mintha átkarolna valamit. Ez egy védekező reflex, mely körülbelül fél éves koráig működik.

Babinski-talpreflex

Amikor a baba talpát végig simítja valaki, lábujjait felhúzza, lábfejét befelé hajtja. Előfordul, hogy ez a reflex akár két éves koráig is működik egy babának, de egyes esetekben már fél éves korában elhagyja.

Járóreflex

A babát felemelve, lábát szilárd felülethez érintve, a baba járáshoz hasonló mozdulatokat végez. Ennek a reflexnek az életben maradása roppant nagy különbözőségeket mutat, a legáltalánosabb a két hónap, és semmi köze ahhoz, hogy a baba mikor kezd majd járni.

Fogóreflex

A baba tenyeréhez érve, azonnal begörbíti ujjait és megszorítja ujjunkat, vagy a hozzáérintett tárgyat. Roppant erős a szorítása, valamint a lábnak is megvan ez a fogóreflexe. Általában fél éves korig működik.

Vívóreflex

A baba hanyatt fekve fejét oldalra hajtja, egyik oldalon végtagjait kinyújtja, másik oldalon behajlítja azokat. A vívóreflex általában fél éves korig működik.

A baba reflexeinek próbálgatása során vegyük figyelembe azt az alapvető tényt, hogy amikor a baba fáradt vagy éhes, kevésbé működnek a reflexei, hasonlóan a felnőtt emberekhez, akiknek fáradtan kevésbé élesek a reflexei.

 

Parnaki Fanni

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés