Most éppen itt vagy:
»
»
»
Első szilárd ételek

Első szilárd ételek

Akár idézőjelbe is lehetne tenni a szilárd szót, hiszen főként pürésített, krémesített ételekről van szó az első időszakban. Ajánlott odafigyelni, hogy a baba ízlése mit követel meg. Érdemes mindennel többször próbálkozni, hogy a baba megismerje az új ízeket, és az alapján képes legyen eldönteni, hogy mely ételek a kedvére valók.

Szilárd táplálék szoptatás után

Előbb-utóbb minden baba átszokik a szilárd táplálékra, még akkor is, ha a kismama tejelválasztása nem csökken. A szilárd táplálékra való átszokásnak nincs határideje, minden babánál különböző időszakokban kezdődik. Már csak kíváncsiságból is, a baba saját indíttatásból meg akarja kóstolni azokat az ételeket, melyeket a felnőttek tányérján lát. Első időszakban a baba főként az új ízekkel ismerkedik, valamint azzal, hogy a táplálék formája egész más, mint amit eddig megszokott. Pontosan ezért, ebben az átmeneti időszakban a szilárd táplálék elsősorban nem tápanyagforrás, hanem ismerkedés az újdonsággal.

1.) rizsnyák a babának

A baba fél éves kora körül a rizsnyák legyen az első étel, mellyel próbálkozunk. Ez szétfőtt barnarizs pürésítve, mely por formájában kapható az üzletekben és gyógyszertárakban. A rizsnyák által a baba hozzájut azokhoz az ásványi anyagokhoz, melyre szüksége van. Legideálisabb anyatejjel vagy tápszerrel hígítani. Nem érdemes édesíteni, hiszen ezzel csak hozzászoktatjuk a babát az édes ízekhez, melyről később igen nehéz lesz őt leszoktatni.

2.) zöldség és gyümölcs a babának

A baba fél éves kora után próbálkozhatunk a zöldség és gyümölcs pürékkel, valamint a rozspehellyel és egyéb gabonapehellyel. Leginkább ajánlott gyümölcsök az alma, körte, banán, barack. Zöldségek közül a borsó, répa, tök, burgonya.

3.) hús a babának

Nyolcadik hónap környékén bevezetésre kerülhetnek a pépesített főtt húsok, leginkább fehérhús legyen, legideálisabb a csirkemell.  Előfordulhat, hogy a babának nem elég édes a hús és a zöldség, ebben az esetben, ha a kismamának van még anyateje, azzal érdemes édesíteni, ellenkező esetben kukoricasziruppal. A cukor, mint édesítőszer, legjobb, ha eszébe se jut a kismamának.

4.) tésztafélék, tejtermékek a babának

A baba egy éves kora körül lehet próbálkozni tésztafélékkel, joghurttal, sajtfélékkel és a tojás sárgájával.

5.) rágcsálni valók a babának

A legtöbb baba szereti a rágcsálni valókat, kekszet, ez fogzáskor a leglátványosabb. Érdemes figyelni arra, hogy ha kekszet kap a baba, az cukormentes keksz legyen, ne váljon a fogai kárára, valamint ne hátráltassa az étkezést, tehát ne hagyjuk egész nap kekszet rágcsálni.

Varga-Czakó Adrienn

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés