Most éppen itt vagy:
»
»
»
Miért nem eszik ez a gyerek?

Miért nem eszik ez a gyerek?

Egész nap alig lehet pár falatot megetetni kisgyerekünkkel, mégis megállás nélkül szaladgál, tele van energiával? Ismerős lehet a probléma sok szülő számára, és nem is értik, hogyan tud ilyen kevés ennivalóval meglenni.

A szoptatás alatt biztos lehetett benne az anyuka, hogy elegendő táplálékhoz jut a baba, de később a bébiételek és a szilárd táplálék esetén már sokszor trükkökhöz kell folyamodni, hogy megetesse gyerekét. Mit tehetünk ilyenkor?

Ne essünk kétségbe, ha étvágytalan, vagy válogatós a baba

Egy egészséges, jó kedélyű gyermek esetében nem kell félnünk komoly problémától, egy egészséges kisgyermek nem fog éhen halni! Ha az étvágytalanság tartósan elhúzódik, mindenképpen járjunk utána az okoknak, mert ezek lehetnek lelki eredetűek is. Az is gyakori ebben a korban, hogy szinte nincs is ideje enni, olyan sok játék és felfedeznivaló várja, hogy nincs türelme az etetőszékben ücsörögve megenni az egész tányér ételt.

A legrosszabb, amit tehetünk, ha idegesek, türelmetlenek leszünk a gyerekkel, mert ettől ő is egyre rosszabbul érzi magát, még kevesebbet fog enni, és félni fog az étkezésektől. Ez egy ördögi kör, és nagyon nehéz ilyenkor megőrizni a hidegvérünk, sokszor már úgy érezzük az őrületbe kerget a gyerekünk, a rokonok, nagyszülők pedig csak rontanak a helyzeten egy-egy megjegyzéssel.

Ne tegyük az étkezést jutalom vagy büntetés függvényévé, ne szoktassuk rá a tv előtti étkezésre, inkább étkezzen az egész családdal együtt az asztalnál. Kerüljük el a nassolást! Egy-egy csoki, túró rudi, pogácsa elfogyasztása már elegendő, hogy a következő étkezésre ne legyen túl éhes, és ismét csak csipegessen a főtt ételből.

Mit tehetünk ha keveset eszik a gyerekünk?

rendszeres időben legyenek az étkezések, két étkezés között pedig kerüljük azokat az ételeket-italokat, amik elveszik az étvágyát, csoki helyett inkább gyümölccsel kínáljuk.
– mindig kis adagot tegyünk a tányérjára. A nagy mennyiség elveheti a kedvét az étkezéstől, és azt jelenti, hogy sokáig kell ülnie az asztalnál.
ne kényszerítsük az étel elfogyasztására, ha nem szereti. Ha egy falatot sem eszik, ne legyünk mérgesek, inkább fogadjuk közömbösen a dolgot, vegyük el előle az ételt. Ha egy kicsit eszik is belőle, dícsérjük meg.
– ne csak azt kínáljuk neki, ami a kedvence, törekedjünk a változatosságra
– naponta legalább fél-egy órát töltsön a szabad levegőn, a mozgás felgyorsítja az anyagcseréjét, és jobb étvágya lesz

 

Grósz Magdolna

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés