Most éppen itt vagy:
»
»
»
Sófogyasztás hatása a baba egészségére és ízlésére

Sófogyasztás hatása a baba egészségére és ízlésére

Amikor a babának az étrendjét bővítjük, tisztában kell lennünk azzal, hogy akár egész életére kiható étkezési szokásokat örökítünk át számára. A sófogyasztásról is megvannak az általános tévhitek és állásfoglalások. A legtöbb gyerekorvos és védőnő viszont megegyezik abban, hogy érdemes kerülni a szélsőséges eseteket.

A baba számára érdemes visszafogni a sózást, hiszen a nagy mennyiségű nátrium túlterhelheti a veséit. Természetesen ez a felnőttekre ugyanígy igaz, a különbség csak az, hogy a felnőttek ellenállóbbak, valamint ők képesek dönteni saját egészségükről, míg a baba szokásait mi magunk alakítjuk, éppen ezért nagy felelősség ez számunkra.

Sótlan étkezés vagy sózás?

A teljesen sótlan étkezés sem megoldás, bár azt érdemes tudni, hogy a legtöbb élelmiszer valamilyen mértékben tartalmaz sót. Annak érdekében, hogy a baba ne legyen kénytelen teljesen sótlanul étkezni, érdemes csökkentett nátriumtartalmú sót használni a főzés során, így a kellemes ízhatás is megmarad, és a nátrium okozta veszélyeket is könnyedén el lehet kerülni.

Kálium hiány

A teljesen sótlan ételek főként a nyári kánikula idején okozhatnak gondot, mivel a verejtékezés révén rengeteg sót veszít az emberi szervezet, így a babáé is, mely kálium hiányhoz vezethet. Éppen ezért azok a kismamák, akik teljesen sótlanul főznek, ebben az időszakban nem árt, ha időszakosan felhagynak ezzel a szokásukkal, majd az idő enyhülésekor visszatérhetnek az eredeti eljáráshoz.

A kálium hiány elég kellemetlen állapot, levertséget, hányingert és étvágytalanságot, valamint erős fejfájást okozhat. Azoknál a babáknál, akik kiegészítő vitaminokat kapnak, nem kell tartani a kálium hiánytól, hiszen a legtöbb multivitamin ezt tartalmazza.

Táplálkozási szokások a jövőben

Bármilyen állásponton is van a kismama a sóval kapcsolatban, a szélsőségek nem vezetnek jóra, hiszen olyan táplálkozási szokásokat alakítanak ki a baba számára, mellyel később problémái lehetnek. Érdemes végiggondolni, hogy előbb utóbb majdnem minden gyerek részt vesz a közétkeztetésben, általában már óvodában. Ne hozzuk őt olyan helyzetbe, hogy képtelen legyen beilleszkedni saját furcsa főzési szokásaink miatt.

Varga-Czakó Adrienn

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés