Most éppen itt vagy:
»
»
»
Vas fontossága a baba étrendjében

Vas fontossága a baba étrendjében

A vas nagyon fontos eleme az emberi szervezetnek, legfőbb funkciója az oxigén és széndioxid szállítás, ebből adódóan a hatékony légzést erősen befolyásolja.

Felnőtt szervezetet is igen erősen megvisel a vashiány, ám ez sokkal súlyosabb gondokat okozhat egy fejlődő szervezet esetében. Amennyiben az oxigén képtelen eljutni a megfelelő sejtekhez, úgy az teljesen biztosan fejlődési rendellenességeket fog mutatni, melyek nagy része csak jóval később kerül napvilágra, amikor talán már helyrehozhatatlan károkat okozott.

Pontosan ezért vannak a tápszerek, továbbá a babáknak készült gabonapelyhek vassal dúsítva, mivel ez létfontosságú a baba fejlődése és egészsége szempontjából. Amíg a baba anyatejes táplálásban vagy tápszeres pótlásban részesül, nem szükséges erre külön odafigyelni, mivel ezek révén a baba hozzájut a szükséges vas mennyiséghez. Azonban amikor a baba elkezd elválasztódni, étrendjét oly módon kell bővíteni a kismamának, hogy véletlenül se maradjanak ki a vastartalmú ételek.

Vastartalmú ételek

Szinte minden ember tisztában van azzal a két élelmiszerrel, mely a legtöbb vasat tartalmazza, ezek a sóska-spenót és a máj. Ezeken kívül azonban van még jó néhány étel, mely fokozott mértékben tartalmaz vasat. Ezek a következők: hal, csirkehús, marhahús, belsőségek, valamint néhány gabonaféle.

Amit viszont sokkal kevesebben tudnak, pedig igen fontos dolog, hogy a növényi eredetű ételekben a vas sokszor olyan formában van, hogy nagy része képtelen a szervezetben hasznosulni. Pontosan ezért, sokkal nagyobb értékkel bír a vastartalmú húsféleség, mint a spenót vagy a sóska.

C-vitamin fontossága a vas felszívódásában

Legalább olyan fontos tudni azt a tényt is, hogy C-vitamin jelenlétére mindenképpen szükség van a szervezetben annak érdekében, hogy a vas képes legyen felszívódni, illetve hasznosulni. Emiatt érdemes úgy megtervezni a táplálék bővítését a baba számára, hogy a vastartalmú ételekkel egy időszakban, legalábbis nem túl nagy eltéréssel, C-vitamin tartalmú ételek is kipróbálásra kerüljenek.

A gyümölcsök közül a citrusfélék tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű C-vitamint, de ezeket jóval később javasolják a gyerekorvosok, általában egy éves kor előtt nem. Legcélszerűbb sárgadinnyéhez folyamodni, melynek az állaga és az íze is a legtöbb baba ízlését képes megnyerni.

Varga-Czakó Adrienn

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés