Most éppen itt vagy:
»
»
»
Elválasztás és elválasztódás a szoptatás időszakában

Elválasztás és elválasztódás a szoptatás időszakában

Az elválasztás akkor elkezdődik, amikor a baba elkezd érdeklődni az egyéb táplálék iránt. Ebben a kérdésben a kismamának mindenképpen követni kell a baba saját ritmusát, mely minden babánál más és más. Akadnak babák, akiknél hirtelen történik az érdeklődés és az átállás. Más babáknál akár heteket is igénybe vehet, míg hajlandóak egyáltalán megkóstolni másféle táplálékot.

Az elválasztást nem kell erőltetni

Főleg, ha a kismamának van elég teje, valamint megszervezhető munka és egyéb tekintetben. Régebben szokás volt minél gyorsabban elválasztani a babát, ma már kutatások által bizonyított, hogy minél tovább kap anyatejet a baba, annál ellenállóbb lesz a szervezete.

Elválasztás hatása a babára és a mamára

Az elválasztás lelkileg megviseli a babát, még akkor is, ha saját indíttatásból kezdi el a folyamatot. Pontosan ezért nem szabad őt sürgetni. Akármilyen hihetetlen, olykor a kismamát legalább annyira megviseli az elválasztás, mint a babát. Sokszor fel sem tűnik, hiszen elnyomja a szabadság feletti öröm, mivel a kismama hosszú idő után először érzi szabadabbnak magát.

Módszerek az elválasztásra

  • Legjobb módszer, ha egy szoptatást megpróbálunk kihagyni, majd amikor ez sikerült, mert a baba elfogadja a más típusú táplálékot, akkor egy-két hétig nem próbálkozunk a további csökkentéssel.
  • Próbálkozhat a kismama minden szoptatás előtt más típusú táplálékkal, amennyiben ez sikerül, úgy nem a szoptatás számát ritkítja a kismama, hanem a szoptatás révén leadott anyatejet.

Mindkét módszer jó lehet, attól függően, a babának melyik tetszik jobban, továbbá, hogy a kismama dolgozik-e, vagy milyen elfoglaltságai vannak. Figyelembe kell venni a kényelmi szempontokat is, valamint a baba igényeivel össze kell egyeztetni. Legtöbbször ez kisebb zökkenőkkel, de viszonylag simán kialakul, csupán egy kis szervezést igényel.

Varga-Czakó Adrienn

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés