Most éppen itt vagy:
»
»
»
„És ez hogy ízlik, kicsim?”

„És ez hogy ízlik, kicsim?”

5 érv a hozzátáplálás mellett.

A szakemberek abban egyetértenek, hogy az anyatejnél nincs előnyösebb táplálék az újszülöttek és a csecsemők számára. A 6 hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálást követően kezdődhet meg a hozzátáplálás, vagyis a gyermek hozzászoktatása az egyéb táplálékokhoz. Azt is fontos kiemelni, hogy a cél az lenne, hogy ezt követően is minél hosszabb ideig az anyatej maradjon a baba bázistápláléka. Íme 5 érv amellett, hogy ebben az időszakban ajánlott elkezdeni a kóstoltatást!

1. Az anyatej nem fedez minden szükségletet

6 hónapos kort követően a baba szervezetének fokozódó kalória- és tápanyagigényét az anyatej már nem minden esetben tudja kizárólag kielégíteni, noha tudjuk, hogy vitamin-, ásványianyag- és fehérjeösszetétele szempontjából még egy jó ideig a legideálisabb táplálék a növekvő szervezet számára. Létfontosságú, hogy a csecsemő és majd a kisded megkaphasson minden szükséges tápanyagot, ezért érdemes az ajánlott kizárólagos szoptatási idő után apránként hozzászoktatni a változatos étrendhez.

2. Ideje enni tanulni!

A kisbaba emésztőrendszerének fejlődnie kell, és az ízlésének is ki kell alakulnia előbb-utóbb. A javasoltnál hosszabb távú kizárólagos szoptatás mellett a csecsemő nem szokja meg a rágást, a különböző textúrájú ételek elfogyasztásának a technikáját. Az anyatej igen sok íz és aroma megismerését teszi lehetővé az anya változatos táplálkozása révén, tehát a hozzátáplálás bevezetésével nem az ízvilág kibővítése az elsődleges cél. A hozzátáplálás másik feladata az lenne, hogy a családi étkezéseken a csecsemő is részt tudjon venni és egyre aktívabb részesévé váljon.

3. Mindent a fejlődő szervezetért

A kisbaba életének első hónapjai, évei a fokozatos fejlődésről, gyarapodásról szólnak, és ehhez elengedhetetlen számára a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek folyamatos, megfelelő mennyiségű bevitele. Kizárólagos anyatejes táplálás mellett ez nem valósulhatna meg a szükséges szinten, így ezeket hozzátáplálás segítségével tudjuk megadni a kisgyermek számára.

4. Egyre többen a hozzátáplálás mellett

A 2014-ben közzétett statisztikák szerint a 6 hónapos korban mesterségesen táplált (kizárólag tápszerrel) csecsemők aránya jelentősen csökkent (az évek alatt 27,7%-ról 2014-ben 3,5%-ra esett vissza), ezzel szemben örömteli, hogy a kizárólag anyatejjel táplált vagy anyatejjel is táplált csecsemők száma nőtt.

5. A szoptatás nem tarthat örökké…

A hozzátáplálás természetesen nem helyettesítheti a szoptatást, hiszen hat hónapos kor után továbbra is az anyatej a fő táplálékforrás a gyermek számára. Fontos kiemelni, hogy a fokozatos kóstoltatást és kínálást nem szabad erőltetni, hanem a gyermek igényeinek megfelelően kell megismertetni őt a különböző táplálékféleségékkel. Optimálisan kétéves korig javasolt a szoptatás, és minden mamának el kell fogadnia a tényt, hogy előbb-utóbb el fog jönni az elválasztás pillanata. Ha pedig ez eljön, addigra a babának már képesnek kell lenni a megfelelő emésztésre és a különböző tápanyagok befogadására, melyre előzetesen a hozzátáplálással lehet felkészíteni a kisbabát.

 

Forrás: sajtóközlemény

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés