Most éppen itt vagy:
»
»
»
Sütőtök, a narancsszínű vitaminbomba

Sütőtök, a narancsszínű vitaminbomba

Az őszi hónapok kedvelt csemegéje nem csak finom, hanem kiváló vitaminforrás is. A sütőtök szezonja ősszel kezdődik, fajtától függően szeptember vége és november eleje közt érik. Akkor ízletes igazán, ha megcsípte a dér, de az édessége cukortartalmától függően eltérő lehet.

A sütőtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez az anyag adja narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. A sütőtök termése gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket. A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést, fontos ásványi anyag forrás – kálium, foszfor, vas, réz és mangán található benne, ugyanakkor kalóriatartalma alacsony.

Sütőtök a baba étrendjében

A sütőtök az első zöldségek egyike, – a burgonya, sárgarépa és a cékla mellett – amelyet a hozzátáplálás során bevezethetünk a csecsemő étrendjébe, mivel enyhén édeskés ízét a kicsik többsége kedveli. Vásárláskor célszerű teljesen érett tököket választani, amelyet pürésítve, vagy akár más élelmiszerekkel keverve készíthetsz el a babádnak.

A sütőtök sokféle módon elkészíthető: párolva megőrzi értékes vitamin- és tápanyagtartalmát, sütőben sütve pedig édesebb, zamatosabb lesz – így még finomabb a kicsik számára. Ha gyermeked már megismerkedett a sütőtök ízével, akkor készíthetsz neki például alma-sütőtök pépet is, később pedig kínálhatod más gyümölcsökkel is vegyesen, például banánnal vagy körtével. A sütőtököt persze zöldségekkel is párosíthatod, sok baba például kifejezetten kedveli burgonyával, sárgarépával vagy céklával elkészítve,

Sütőtökös receptek babáknak

Sütőtökpüré – 4-6 hónapos kortól

Vágjuk ketté a tököt és szedjük ki a magokat. Vágjuk kisebb szeletekre, tegyük előmelegített sütőbe és süssük sötét narancssárgára. Amikor kész, vájjuk ki a sütőtök belsejét, turmixoljuk össze. Ha kihűlt, keverjünk hozzá egy kis anyatejet, úgy kínáljuk a babának. Később megpróbálhatjuk tej nélkül, önmagában adni, a legtöbb gyermek szívesen fogadja így is.

Sütőtök krémleves

A felkockázott tököt forró vajon megforgatjuk, majd vízzel felöntve, fedő alatt megpároljuk. (Lehet sűríteni egy kanál liszttel, vagy egy főtt krumplival is, de anélkül is finom). Amint puhára főtt, a tűzről levéve összeturmixoljuk – ízlés szerint adhatunk hozzá csöppnyi sót, borsot is, majd a tűzre visszatéve tejjel vagy tejszínnel lazíthatjuk.

Nagyobb – 8-10 hónapos – babáknak már fűszerezve is elkészítheted a sütőtököt, így igazi ínyencség válhat belőle. Használhatsz zöld fűszereket (rozmaring, bazsalikom), de az édes tököt akár fahéjjal, szerecsendióval vagy gyömbérrel is ízesítheted.

 

Grósz Magdolna

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Babafotózás
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés