Most éppen itt vagy:
»
»
»
Tévhitek a kiegészítő táplálással kapcsolatban

Tévhitek a kiegészítő táplálással kapcsolatban

Rengeteg tévhit létezik a kiegészítő táplálással kapcsolatban, melyek évtizedek óta részét képezik a „szájhagyománynak”, és amiket a védőnők, gyerekorvosok és szoptatási tanácsadók folyamatosan próbálnak leküzdeni, olykor eredménytelenül.

1. számú tévhit: a babának minél hamarabb meg kell ismerkednie a szilárd ételekkel

Pl.: húsleves, vagy pépesített zöldségfélék.Ezek viszont csak feleslegesen terhelik a szervezetét, ki nem fejlődött emésztőrendszerét. A babának fél éves koráig egészen biztosan minden igényét kielégíti az anyatej, mivel annak összetétele minden anyagot tartalmaz, mely szükséges a fejlődéséhez. A zöldség és húsfélék csupán a tejelválasztás intenzitását rontják le, ráadásul semmi pluszt nem adnak a babának.

2. számú tévhit: a teáztatás szükségessége

Teára nincs szüksége annak a babának, aki anyatejes táplálásban részesül. Nagyon ritkán, nagy kánikula idején talán kis folyadékpótlás szükséges, vagy amikor lázas a baba és nagyobb a folyadékvesztesége a normálisnál. A tea értéktelen a baba szervezete számára, nem járul hozzá a fejlődéséhez, ráadásul nagymértékben romboló hatással van a tejelválasztásra, valamint a baba emésztőrendszerére, ha a teát ráadásul cukrozva kapja.

Sokan fennen hirdetik, hogy a kiegészítő tápláléknak nincs hatása az anyatej mennyiségére, pedig ha logikusan végiggondoljuk, ennek pont az ellenkezője az igaz. Mivel a baba igényeihez igazodik az anyatej termelődése, ezért ha a baba mással csillapítja éhségét, kevesebb anyatejet fog igényelni, mely azonnali hatással lesz a mennyiségre.

3. számú tévhit: az éjszakai alvás és a táplálkozás kapcsolata

Érdekes és sajnos nagyon elterjedt tévhit, hogy a gabona alapú tápszeres kiegészítés hozzásegíti a babát, hogy átaludja az éjszakát. Sajnos sok kismama kimerültsége okán folyamodik ehhez a módszerhez, mely nemcsak, hogy nem hatékony, hanem azonnali anyatej mennyiség csökkenéshez vezet. A gabonának semmilyen hatása nincs a baba éjszakai alvós üzemmódjához. Több kísérlet és kutatás folyt ebben a kérdésben, mely által megerősítést nyert az a tény, hogy a táplálkozás módja és az éjszakai alvás semmilyen mértékben nem függ össze.

A baba akkor fogja átaludni az éjszakát, ha meg tudja különböztetni a különböző napszakokat, valamint biztonságban érzi magát akkor is, ha több órára külön van az édesanyjától, továbbá ha a fejlődése már nem olyan rohamos mértékű, hogy szüksége lenne az éjszakai etetésre. Etetés alatt itt a normál, megszokott táplálékon van a hangsúly, a gabona bevitele a baba testébe semmivel nem fogja meggyorsítani a folyamatot.

Egyéb tévhitek a babával kapcsolatban

A fentieken kívül még roppant sok tévhit van forgalomban, melyek nagy része főként a nagyszülőktől származik. Éppen ezért érdemes minden újabb módszer bevezetése előtt kikérni a védőnő, illetve a gyerekorvos véleményét, hiszen elég nagy hatással lehet a kísérletezés a baba egészségére és fejlődésére.

Kelemen Kitti

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés