Most éppen itt vagy:
»
»
»
Fejés

Fejés

A fejés egy érdekes téma, mivel megosztja még a védőnőket és a gyerekorvosokat is, a kismamákat meg főként.

Két szempontból érdemes megvizsgálni a fejés kérdését. Alapvető tény, hogy a kismamának normál esetben a baba igényeihez igazodik a tejtermelése. Ez a legfőbb érve annak a kismamának is, aki a fejés mellett és annak is, aki a fejés ellen teszi le a voksot.

Fejés: mikor alkalmazzuk?

 • Mivel a tejtermelődés valóban a baba szükségleteihez igazodik, ezért teljes mértékben igaza van annak a kismamának, aki nem akar fejni, hiszen mindenképpen rendelkezik azzal a tejmennyiséggel, amire szükség van. 
 • Ellenben meg kell vizsgálni azt az eshetőséget, hogy mi történik egy olyan feltételezett helyzetben, amikor a babának bármilyen okból kifolyólag időszakosan megugrik az igénye.
 • Továbbá azokat a helyzeteket is figyelembe kell venni, ha a babának csökken az igénye, akár azért, mert náthás, vagy bármi más okból nehezére esik a szopás. Ebben a helyzetben is természetes dolog, hogy a tejtermelődés a baba igényeihez igazodik, tehát elkezd csökkenni az intenzitása, mely egy-két napon belül kevésnek fog bizonyulni. Pontosan ezért nem árt, ha egy-egy ilyen alkalomkor a megmaradt tejmennyiséget a kismama lefeji, annak érdekében, hogy fenntartsa a normális intenzitású tejtermelődést.

Fejés egyéb okokból

 • Van egy másik szélsőséges helyzet, amikor a kismama minden csepp maradék tejet lefej annak érdekében, hogy folyamatosan növelje a tejtermelődést. Ezzel nincs is semmi probléma, amennyiben teljesen szakszerűen tárolja a lefejt tejet. Így biztonságban érezheti magát a kismama, hiszen bármilyen váratlan fordulat esetén is van mihez nyúlnia a baba táplálásakor, anélkül, hogy tápszeres pótláshoz kellene folyamodnia.
 • Némely kismama kizárólag csak a fejést alkalmazza annak érdekében, hogy teste külső esztétikáját megőrizze, majd saját anyatejével üvegből táplálja a babát. Nyilvánvaló tény, hogy a megfelelő tápanyaghoz ezen a módon is hozzájut a baba, bár a kötődés és nyugalom szempontjából egyáltalán nem ugyanaz lesz a helyzet, mint azoknál a babáknál, akiket szoptat az édesanyjuk.

A legtöbb védőnő és gyerekorvos, valamint szoptatási tanácsadó is azt javasolja, hogy mértékkel alkalmazzuk a fejést a váratlan helyzetekre való felkészülés gyanánt, de ne vigyük túlzásba, valamint az anyatejet lehetőleg közvetlenül szoptatás révén kapja meg a baba és ne üvegből legyen táplálva.

Kelemen Kitti

Tetszett? Lájkold!

2 hozzászólás érkezett eddig

 1. anyuka mondja:

  Az én 3 hónapos kisfiam nem szopizik már egyáltalán. 2 óránként fejem a mellem
  elektromos mellszívóval, de csak 20ml-t tudok lefejni.Én már 2,5 hónapja fejek.A második
  héttől már tápszert kellett adnom a babának,mert nem volt elég neki a tejem.Miért nem
  szaporodik a tejem fejéssel? Miért nem tudok többet fejni?Hogyan szoktassam vissza
  teljesen a szopizásra?

  Válaszát előre is köszönöm!

 2. Toth Petra mondja:

  Szia.Csak most regisztrálta,remélhetőleg megoldódott a szopira visszaszokás,de ha nem esetleg megpróbálhatod azt,hogy csak és kizárolag cicit adsz neki,semmi mást!!!Anyukám 35 éve védőnő,sokat beszélgetünk ezekről a dolgokról és Ő mesélte,hogy ilyen előfordul több anyukánál,hogy egyszercsak nem akar cicit a baba,de Ők is tovább szeretnének szoptatni,és nekik ez bevált!!!Szerintem táplálkozással is rá tudsz segíteni,hogy több tejed legyen!Lehet kicsit lustácska esetleg a kis drága,mint az Én 4 hónapos kisfiam,de minnél többet van cicin annál jobban beindul a tejcsi!!!!!!Nem3 óránként!!!!!igény szerint!!! :) Remélem kicsit tudtam segíteni.

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Babafotózás
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés