Most éppen itt vagy:
»
»
»
Elégtelen tejmennyiség

Elégtelen tejmennyiség

A legtöbb kismama alapvető félelme, hogy nem lesz elegendő az általa termelt anyatej mennyisége a baba számára. Ez a féltés és egyben félelem majdnem természetes velejárója az anyaságnak, és az esetek döntő többségében alaptalan.

A baba gyarapodásának ellenőrzése

Ha aggódunk, hogy nem elegendő a tejmennyiség, akkor ellenőrizzük a baba gyarapodását. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes étkezés után le kell mérni a baba súlyát, hiszen még a napi gyarapodás sem adhat elegendő támpontot, mivel a gyarapodás nem annyira kiegyensúlyozott, hogy azt egy napi statisztikával ellenőrizni lehessen.

A megfelelő mérce a baba gyarapodásának ellenőrzésére a havi súlynövekedés heti átlagolása. Ez fog teljesen biztos adatot szolgáltatni a kismama részére arra vonatkozólag, hogy a baba megfelelően fejlődik-e, ebből adódóan azonnal tudni lehet, hogy az anyatej mennyisége és minősége megfelelő-e.

A havi súlygyarapodásból vett heti átlagérték meg kell, hogy haladja a heti 100 grammot. Amennyiben nem éri el ezt a mennyiséget, akkor valóban gond van az anyatej mennyiségével vagy minőségével. Ekkor orvosolni kell a problémát.

Az anyatej minősége

Az anyatej minősége nem minden esetben jelenti azt, hogy nem megfelelő az anyatej. Igen gyakori eset, hogy a szoptatás során túl gyorsan vált mellet a kismama, mely révén a baba nem jut hozzá a szoptatás második felében kapott sűrűbb, zsírosabb anyatejhez. Pontosan ezért érdemes odafigyelni arra, hogy a szoptatás addig tartson egy mellen, amíg az ki nem ürül teljesen, így a baba hozzájut a szoptatás végén kapott sűrűbb, tápanyagban dús táplálékhoz, és a gyarapodása hamar utoléri az ideális állapotot.

A tejelválasztás intenzitása

A tejelválasztás optimális esetben olyan intenzitással történik, mely a baba igényeit kielégíti. Ez az intenzitás csökkenhet olyan esetekben, amikor a kismama szervezete pontatlanul érzékeli az igényeket. Ez legfőképpen akkor fordul elő, ha túl ritkán van mellre téve a baba, így a kismama szervezete úgy érzékeli, hogy túltermelődés van az anyatejet illetően, és elkezdi azt csökkenteni. Mindig abból az alapvető tényből kell kiindulni a kismamának, hogy az anyatej termelődése a baba igényei szerint történik. Amennyiben nem termelődik elegendő anyatej, meg kell nézni, milyen hamis tényezővel van becsapva a kismama szervezete, amiért nem a megfelelő igényt veszi alapul.

Szükségtelen pótlás

Az sem ritka eset, hogy a kismama félelmeiből adódóan szükségtelenül pótláshoz folyamodik, de ez azért nem jó ötlet, mert ilyenkor a tejtermelődés intenzitása azonnal csökkenni kezd. Ez egy ördögi kör, ha a kismama egyszer elkezdi, hiszen minél több pótlást kap a baba, annál kevesebb anyatej termelődik, és minél kevesebb az anyatej, annál több pótlásra van szükség.

Ez a folyamat azonban könnyedén visszafordítható, ha a kismama idejében észleli a hibát. Akár fejéssel, akár gyakori mellre tétellel visszaállítható az ideális állapot. Azonban ha a kismama fel van készülve ezekre az eshetőségekre, akkor jó eséllyel, soha nem kerül be ebbe az ördögi körbe. Csak egy kis odafigyelést és helyes információkat kíván a dolog.

Szükségtelen teáztatás

A plusz folyadék kitölti a baba szervezetét, mely által nem érzékeli az éhséget, így az igénye is lecsökken a táplálék iránt. Ez a helyzet igen veszélyes, hiszen a tejtermelődés intenzitása azonnal csökkenni kezd, azonban a tea nem tartalmaz értékes tápanyagot, így a baba gyarapodása látja kárát a szükségtelen folyadékpótlásnak.

Káros anyagok bevitele

Előfordul, hogy egyes káros anyagok csökkentik a tejtermelődést. Ilyen lehet a dohányzás, az alkohol, egyes gyógyszerek, akár az ártalmatlannak hitt fogamzásgátlók. Ezek az anyagok nem csupán a mennyiséget, de a minőséget is befolyásolják, hiszen minden anyag, mely a kismama szervezetébe jut, az eléri az anyatejet is. A kismama felelőssége, hogy ezektől az anyagoktól távol tartsa magát, és ne mérgezze a babát feleslegesen.

Valódi problémák – túl kevés anyatej

Előfordul, hogy valódi problémával áll szemben a kismama, mely nehezen, vagy sehogy nem oldható meg. Ilyen probléma lehet egy-egy genetikai betegség, előzőleg történt műtéti beavatkozás, esetleg más betegségek. Ez a legritkább esetekben fordul elő. Nyilvánvaló, hogy nagyon sok kismama fél ettől az eshetőségtől, de legtöbbször ez a félelem teljességgel alaptalan, és csupán egy pici változtatást igényel az ideális állapot elérése. A kismamának nem érdemes elhinni a tünetek alapján, hogy nincs mit tenni, amíg azt orvos meg nem állapítja. Amíg ez nem történik meg, minden lehetőt meg kell tenni azért, hogy az anyatej termelődése normál mértékben történjen.

Varga-Czakó Adrienn

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés