Most éppen itt vagy:
»
»
»
Elutasító baba: fizikai vagy pszichés okokból

Elutasító baba: fizikai vagy pszichés okokból

Ha a baba elutasítóan viselkedik, akkor a legritkább esetben teszi ezt azért, mert nem éhes. Ahhoz, hogy a kismama rájöjjön, hogy miért elutasító a baba, tisztában kell lennie a lehetséges okokkal.

Az elutasítás oka kétféle természetű lehet

  • előfordulhat, hogy fizikai oka van, tehát a babának valamilyen fájdalmat okoz a szoptatás folyamata,
  • de az is elképzelhető, hogy pszichés okok állnak a háttérben

Fájdalommal járó okok

– Náthás baba

Leggyakoribb eset, ha a baba náthás, ezért légzési nehézségeket okoz számára a szoptatás folyamata. Ilyenkor igen gyakran elutasító, amin úgy lehet felülemelkedni, hogy a kismama türelmesebb, többször hagy a babának szünetet, valamint gyakrabban teszi mellre a babát, hiszen a rövidebb ideig tartó szoptatás kevésbé kimerítő számára.

– Szájüreg fájdalmak

A szájüregben való elváltozások igen gyakran fájdalmassá teszik a baba számára a szopás folyamatát. Ez lehet akár szájpenész vagy egyéb sérülés. Leggyakrabban fogzáskor kerül előtérbe ez a probléma. Szintén türelmesnek kell lenni a kismamának, és gyakoribbá tenni a rövidebb ideig tartó szoptatásokat.

Mindenképpen gyerekorvos segítségét kell kérni sérülés vagy fertőzés esetén. A fogzáskor felmerülő problémákban a védőnő, valamint a szoptatási tanácsadó segítségét lehet igénybe venni.

– Fülfájdalmak

Néha előfordul, hogy a babának valamilyen okból fáj a füle. Mivel a táplálkozás folyamán mozgatni kénytelen az állkapcsát, ez felerősítheti a fájdalmat. Ebben az esetben azonnal forduljunk gyerekorvoshoz.

– Kényelmetlenség

A kismamának soha nem szabad kihagyni a legkézenfekvőbb megoldásokat. Előfordulhat, hogy egyszerűen csak kényelmetlen a baba számára a kismama által favorizált szoptatási testhelyzet. Lehetséges, hogy kellemetlen valamelyik testrésze számára, ezért dönt úgy, hogy inkább elutasítja a táplálás lehetőségét, csak hogy megszüntesse az állandó kényelmetlenséget. A kismama próbálkozhat más testhelyzetekkel, hiszen előfordulhat, hogy ennyire egyszerű oka van a baba elutasító viselkedésének.

Az elutasítás pszichikai okai

– A nyugalom hiánya, folyamatos zaj

A két leggyakoribb eset, amikor pszichikai behatás miatt elutasító a baba, amikor rendszeresen veszekedést hall szoptatás közben, valamint amikor folyamatos zaj, esetleg tévé zavarja ebben. A baba ezeket a hangokat és érzelmi hangulatokat a szoptatás folyamatával párosítja, így a szoptatás elutasítása révén próbál ezektől szabadulni. Amikor a tévé nézés, veszekedés, egyéb hangos zajok rendszeressé válnak, az nagymértékben zavarja a babát, mentális fejlődését meglehetősen negatívan befolyásolja. A kismama felelőssége, hogy biztosítsa a megfelelő nyugalmat a baba számára. Érdemes végig gondolni, hogy egy felnőtt ember is szeret nyugodtan étkezni, miért lenne ez másként a baba esetében.

– Fogzás okozta fájdalom a kismamának

Gyakori pszichés akadály lehet a baba fogzásakor az a tény, hogy a baba fél attól, hogy fájdalmat okoz édesanyjának, ezért inkább elutasítja a mellett. Ebben az esetben, mindkét fél számára óvatosabban kell kezelni a szoptatást, és lehetőleg a kismama ne túlozza el a fájdalom kifejezésének mértékét, hiszen ezzel csak ront a helyzeten.

– Kismama hangulata

Mindezeken kívül akármennyire hihetetlennek tűnik, a kismama zaklatottsága igen erős kihatással van a babára. Az anya és a baba közötti kapcsolat sokkal szorosabb, mint azt némelyek gondolnák. A baba akkor is érzi a zaklatottságot, ha annak a kismama nem ad hangot. A baba hajlamos akaratlanul is saját magát okolni a kismama hangulatáért, így az elutasítással próbálja édesanyját megóvni az újabb negatív hatásoktól.

Nincs más módja az ilyen típusú problémák kezelésének, mint a kismamának megnyugtató tevékenységeket kell folytatni, tudatosan kellemesebb, jobb hangulatba kell hoznia saját magát, hiszen ez most már nem csak saját magára, hanem a babára is hatással van.

Elutasítás oka lehet a megváltozott ízhatás is

Az is lehetséges ok, hogy se fizikai, se pszichés behatás nem éri a babát, egyszerűen csak megváltozott az anyatej íze, ami a babának kevésbé ízlik. Érdemes végiggondolni, hogy mi változott meg a kismama táplálkozásában, és azt visszaállítani az eredeti minőségre. Akár egy más típusú táplálék kiegészítő is okozhatja a változást. Aprólékosan át kell gondolni a táplálék minőségében okozott változásokat.

Amikor a kismama peteérése elkezdődik, az is okozhat az anyatejben ízváltozásokat. Ezzel nem sok mindent lehet tenni, csupán annyit, hogy abban a pár napban gyakrabban kell mellre tenni a babát, nehogy a tejtermelődés rovására menjen.

Bármi is az oka a baba elutasító viselkedésének…

…a lehető leggyorsabban ki kell deríteni a valós okokat, majd kezelni azokat, és legkevésbé sem a pótláshoz való folyamodás a megoldás. Elképzelhető, hogy egy egyszerű változtatásra van csak szükség. Nem érdemes kényelmesség okán azonnal a pótlást bevezetni, hiszen az később sokkal nehezebben visszafordítható.

Varga-Czakó Adrienn

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés