Most éppen itt vagy:
»
»
»
Mell fájdalmak szoptatás alatt

Mell fájdalmak szoptatás alatt

A legtöbb kismama a szoptatás legelső időszakában megtapasztalja a mellfájdalmakat, mely egy természetes folyamat, hiszen a mellnek hozzá kell edződnie a szoptatás folyamatához. A legtöbbször ez időszakos kellemetlenség, mely nem tart hosszú ideig. Néha azonban hosszú időre elnyúló folyamat, mely befolyásolja a szoptatás sikerességét.

A mellnek hozzá kell szoknia az igénybevételhez

Amennyiben tényleg csak arról van szó, hogy a mellnek hozzá kell szoknia az igénybevételhez, akkor ez a kellemetlenség pár nap alatt elmúlik. Azonban, ha valóban erős fájdalommal jár, és nem enyhül az idő múlásával, akkor nagyon valószínű, hogy a baba helytelenül van mellre téve, ebből következik a folyamatos fájdalom.

Mire figyeljünk berepedezett mellbimbó esetén?

  • A baba ne csak a mellbimbót kapja be, hanem az egész bimbóudvart. Amikor a baba nincs helyesen mellre téve, akkor a mellbimbót erősebb behatás éri, és berepedezhet. A berepedezett mellbimbó nemcsak fájdalmas, hanem veszélyes is, hiszen utat enged a fertőzésnek, mely által mellgyulladás alakulhat ki, ami még sokkal fájdalmasabb, és a gyógyulás is hosszabb időt vesz igénybe.
  • Az a kismama, akinek egyik mellén berepedezett a mellbimbó, hajlamos azt a mellet kevésbé használni szoptatáskor. Ez érthető, hiszen fájdalmai vannak. Ennek ellenére muszáj ugyanolyan arányban a sérült mellet is használni, hiszen a tejtermelés intenzitásának rovására mehet, valamint a mellgyulladást is elősegítheti, ha nem ürül ki a tej az egyik mellből.
  • Berepedezett mellbimbó esetén folyamatosan figyelni kell a kismamának, hogy nem tapasztalja-e a sérült mellen gyulladás előjeleit, hiszen a kezdődő mellgyulladást sokkal könnyebb kezelni, mint a későbbiekben a súlyosabb esetet.

Berepedezett mellbimbó: mit tegyünk?

  • A kirepedezett mellbimbó könnyebben meggyógyul, ha a szoptatás végén hagyjuk rajta megszáradni az anyatejet, mivel ennek elképesztően erős regeneráló hatása van. Hatékonyabb bármilyen extra kenőcsnél vagy krémnél.
  • Érdemes arra figyelni, hogy a lehető legtöbbet szellőzzön a mell, csak akkor érdemes melltartót használni, ha nagyon muszáj, akkor is érdemes bimbóvédőt használni, mely megakadályozza, hogy a berepedezett mellbimbó érintkezzen a ruházattal.
  • Száraz időben érdemes gyógynövényes borogatást alkalmazni, mely hozzásegíti a felrepedezett bőrt a gyógyuláshoz.
  • Tilos a berepedezett bőrfelületen bármilyen kőolajszármazékot tartalmazó készítményt alkalmazni, ez csak rontja a gyógyulás esélyeit.
  • Tisztálkodáskor lehetőleg csak tiszta vizet használjunk, mellőzzük a szappant a mell területén, még inkább a fertőtlenítő szereket.

Varga-Czakó Adrienn

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés