Most éppen itt vagy:
»
»
»
Mellgyulladás okai és tünetei

Mellgyulladás okai és tünetei

Némely kismama esetében a tejbelövellés is hasonló tünetekkel jár, duzzadt, fájdalmas mellfeszülés és magas láz, mint a mellgyulladás tünetei, ezért alaposan meg kell győződni arról, hogy valóban erről van szó, mielőtt kezeléshez folyamodnánk. Amennyiben szakorvos is megerősítette, hogy valóban mellgyulladásról van szó, akkor azt mindenképpen kezelni kell. Kezdődő mellgyulladás esetén könnyebb a kezelés, ezért minél előbb kerül feltárásra a probléma, annál gyorsabb és hatékonyabb.

Mi okozza a mellgyulladást?

  • Amikor a kismama mellei túltelítődnek és nagyon feszülnek, vagy nagy nyomás alatt vannak egy szoros melltartó vagy rossz szoptatási testhelyzet révén, akkor a tejcsatornák egy része elzáródhat. Ezáltal a tej képtelen teljesen kiürülni, a pangó tej pedig gyulladáshoz vezethet.
  • Az is előfordul, hogy fertőzés idézi elő a gyulladást, melyet legtöbb esetben a helytelen mellre tétel vagy a fejőgép által okozott mellsérülés okoz.

A kezdődő mellgyulladás viszonylag könnyen visszafordítható

Sokszor elegendő, ha szoptatási testhelyzetet változtat a kismama, vagy egy ideig nem hord melltartót. A masszírozás és a borogatás enyhíti a fájdalmat. Amennyiben a kismama nem foglalkozik eleget a kezdődő mellgyulladással, egészen gyorsan masszív gyulladásba torkollhat, amit már nem olyan könnyű kezelni, valamint roppant fájdalmas, mindezen túl pedig veszélyeztetve lesz a baba anyatejes táplálása.

Mit tegyünk mellgyulladás esetén?

  • Mellgyulladás esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert nagyon valószínű, hogy antibiotikumra van szüksége a kismamának.
  • Az antibiotikum önmagában viszont nem nyújt megfelelő segítséget,  a pangó tejet mindenképpen ki kell üríteni, méghozzá a lehető leggyakrabban. Csak akkor érdemes fejéshez folyamodni, ha a baba elutasító a beteg mellel szemben, ugyanis a szoptatás sokkal hatékonyabban üríti ki a tejet, mint a fejés.
  • Amikor a baba elutasító a beteg mellel szemben, a kismamának nem szabad ebbe véglegesen belenyugodnia, minden egyes etetéskor azzal kell kezdeni, hiszen előfordulhat, hogy két-három próbálkozás után a baba váratlanul elfogadja a beteg mellet is. Egészen a teljes gyógyulásig próbálkozni kell ezzel.
  • Nagyon fontos, hogy mellgyulladás esetén ne folyamodjunk pótláshoz, csak a legvégső esetben. Maga a gyulladás is visszafogja a tejtermelődést, a pótlással csak elősegítjük a tej elapadását, ami minden szempontból a lehető legrosszabb eshetőség.

Kelemen Kitti

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés